„Зелена библиотека“ в парк Люлин – център

Публикувано:
13:52ч / 12.08.2020г
Брой прочитания:
506
Брой коментари:
0

През уикендите на месец август за шести пореден път се провежда инициативата на Столична библиотека „Зелени библиотеки в парковете на София“. Тази година тя е съвместен проект с Общество „Димчо Дебелянов“ по програма „Европа 2020“ на Столична община.

На 8 август с приятеля ми от студентските години Лъчезар Лозанов участвахме със свои стихове в „Зелената библиотека“ в парк Люлин-център. Поетът и композитор Боби Мирчев забавляваше деца и възрастни с изпълненията си. За най-малките той изпя известната си песен “ Тръгва детския влак“.

Инициативата „Зелени библиотеки в парковете на София“ насърчава четенето и привличането на нови читатели. Жителите на район „Люлин“ можеха да влязат в Библиобуса на Столична библиотека, който разполага с над 1500 тома от най-новите книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. Желаещите получиха едногодишна безплатна читателска карта и се възползваха от възможността да си вземат книги за вкъщи.

С Лъчезар Лозанов раздадохме няколко бройки от диска със стихове на поети от няколко поколения, членували в Кабинета на младите писатели студенти „Д.Дебелянов“. Интересът беше голям. Убедихме се, че много наши съвременници имат нужда от поезия. Здравка Шейретова, завеждаща  филиалите на Столична библиотека,  взе един екземпляр от диска за филиала в Студентски град, за да бъде на разположение и на читателите там.

Хубавото на „Зелените библиотеки“ е, че те привличат не само отделни любители на книгите, а цели семейства. Дори и да не са разбрали за инициативата, разхождайки се из парка през почивните дни, те попадат на литературните оазиси, създадени от Столична библиотека, и винаги се изкушават да останат в тях. А за децата това със сигурност е преживяване, което още повече ще ги привлече към вселената на книгите.

На снимката вдясно сме пред Библиобуса с поета Лъчезар Лозанов и две от внучетата му.

Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu