Всеки регион в Мароко ще има град на професиите и уменията

Публикувано:
08:13ч / 09.04.2019г
Брой прочитания:
430
Брой коментари:
0

„Град на професиите и уменията ще бъде създаден във всеки регион на кралството“ – каза министърът на националното образование, професионалното обучение, висшето образование и научните изследвания, Саид Амзази, на 4 април т.г. на Презентационната сесия на Пътната карта за развитие на сектора за професионално обучение, председателствана от Негово Величество Крал Мохамед VI .

„Това са многосекторни и многофункционални структури, които ще се превърнат в стратегически лост за конкурентоспособност и основен фактор за интеграцията на младите хора в трудовия живот“ – подчерта той, добавяйки, че тези нови градове ще се съсредоточат върху обучението, което е в съответствие със спецификите и потенциалa на всеки регион.

„Специален акцент ще бъде поставен върху бъдещите работни места, включително цифров офшоринг“ – обясни той в кралския дворец в Рабат, добавяйки, че тези пространства ще представляват специфични структури, като симулационни центрове и технологични зали, за да пресъздават подходящата професионална среда.

„Обученията, свързани с работата с дигиталния офшоринг, ще бъдат осигурени в дванадесетте области на кралството, докато тези, свързани с изкуствения интелект, ще бъдат предлагани в регионите Рабат-Сале-Кенитра и Казабланка-Сеттат“ – каза министърът.
„В съответствие с кралските инструкции, тези нови градове ще могат да приемат и разработват всички програми, насочени към младите хора, работещи в неформалния сектор, с цел укрепване на техните умения, особено на езиците, така че те да могат да се включат във формалния сектор“ – каза г-н Амзази.

„Градовете на професиите и уменията ще отворят вратите си през септември 2021 г.“ – добави той.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в България