Литературна вечер за азербайджанския поет Мухаммад Физули

Публикувано:
08:25ч / 08.04.2019г
Брой прочитания:
631
Брой коментари:
0

На 10 април от 18 ч. в централното фоайе на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ ще се състои вечер, посветена на азербайджанския поет от ХVI в. Мухаммад Физули.
Събитието е организирано от Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за ръкописи „Мухаммад Физули“ при Академията на науките на Азербайджан, Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ и фондация „Европа и светът“ с подкрепата на посолството на Азербаджан в България.
Тази година се отбелязва 525-годишнината от рождението на азербайджанския поет Мухаммад Физули. Името на изтъкнатия поет и мислител, един от създателите на азербайджанския литературен език, завинаги е станало част от историята на Азербайджан. Поетът създава прекрасни образци на азербайджанската поезия на родния си азербайджански език след великия азербайджански поет и философ Сеид Имададдин Насими.
Физули е литературен псевдоним на Мухаммад ибн Сулейман, поет и мислител на XVI в. Роден е в Кербала, Ирак, който тогава е част от азербайджанската държава Аг-Коюнлу, а след това – от азербайджанската държава на Сефевидите и Османската империя. Баща му е от древния тюркски род Баят.
Физули е класик на азербайджанската литература, който изиграва важна родя във формирането на азербайджанската поезия. Той създава произведенията си на три езика – азербайджански, арабски и персийски. Неговите литературни творби „Бенгу баде“, „Сохбетул-асмар“, „Хафт джем“, „Лейли и Меджун“, „Шикаетнаме“ и други произведения и газели са бесмъртни паметници на словесността.
На литературната вечер ще има презентация за живота и творчеството на Физули. Ще чуете няколко негови газели на азербайджански и български език в изпълнение на студентката Чийдем Алиосманова и магистърът Димитър Филипов, възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“. Стиховете са преведени от поетесата Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“, и директора на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска. Ще прозвучи и откъс от първата национална азербайджанска опера „Лейли и Меджнун“ на Узеир Хаджибейов по мотиви от трагедията на Мухамед Физули „Лейли и Меджнун“. Тя е първата опера в целия Изток по мотиви от тази трагедия на Физули.

Източник: www.evropaworld.eu