Второ изложение „Висше образование в Чехия“

Публикувано:
09:28ч / 25.11.2019г
Брой прочитания:
311
Брой коментари:
0

Възможностите и условията за обучение в чешки висши учебни заведения бяха представени на 23.11.2019 от 11.00 до 18.00 в Чешкия център в София, който за втори път беше домакин на изложението „Висше образование в Чехия“. Първото такова изложеие в София се състоя на 17 март 2018 г. Този път бяха представени:

Масариков университет във втория по големина град в Чехия – Бърно (www.muni.cz), Чешки технически университет в Прага (www.studyatctu.com), Западночешки университет в Пилзен (www.zcu.cz), Университет „Храдец Кралове“ в едноименния град (uni.uhk.cz/studyuhk), Технически университет в Либерец (www.tul.cz),  Арт:&дизайн институт (www.artdesigninstitut.cz) – първото и единствено акредитирано частно висше учебно заведение по изкуствата в Чешката република, по-малко познатия в България Университет „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем (www.ujep.cz) – създаден през 1991 г., днес той разполага с 8 факултета.

В специално подготвена за изложението брошура беше предоставена най-обща информация за висшето образование в страната: в Чехия има 26 публични, 2 държавни и 36 частни висши учебни заведения, които предлагат обучение на чешки, английски и някои други езици. Обучението на чешки език в публичните и държавните висши учебни заведения е безплатно. За да се възползват от тази възможност, младите българи, които не владеят чешки език, но искат да учат в някой от гореспоменатите университети, могат да се запишат в езиковите курсове, организирани от Чешкия институт в София (http//sofia.czechcentres.cz).

Както по време на първото изложение миналата година, в добавка към материалите по щандовете бяха прожектирани и филми, показващи условията, при които се обучават студентите в Чешката република.

Отговори на въпроси за чешкото висше образование може да намерите на сайта www.studyin.cz

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата на сайта ни:

Изложение за висшето образование в Чехия

Източник: www.evropaworld.eu