ЮНЕСКО отбелязва Световния ден на културното многообразие

Публикувано:
07:07ч / 21.05.2015г
Брой прочитания:
122
Брой коментари:
0

Нашето културно многообразие е общо наследство на човечеството. То е източник на нови идеи, благодарение на които ние се отваряме към другите и започваме да мислим по различен начин, това се казва в приветствието на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва на 21 май.

Многообразието създава възможности за установяване на мир и постигане на устойчиво развитие. То може да се използва за постигане на целите на развитието, включително за борба с бедността, насърчаване на равенството между половете, постигане на качество в образованието, зачитане на човешките права и др., се посочва в приветствието на Генералния директор.

Според Ирина Бокова светът е изправен пред редица ограничения и нашият отговор трябва да бъде използването на най-силния ни възобновяем източник, а именно човешкият разум и креативност. А културното многообразие безспорно е стимул за творчество и креативност. Инвестициите в тази насока могат да преобразят обществата. Имаме отговорност да развиваме образователните и интеркултурните умения на младите хора, за да поддържаме многообразието в света.

„Призовавам всички държави членки на ЮНЕСКО да предадат това послание на най-високо ниво, да включат културата и културното многообразие в програмата за устойчиво развитие след 2015 г. Трябва да превърнем културата в приоритет сега”, заявява Ирина Бокова.

През 2001 г.  ЮНЕСКО приема Всеобща декларация за културното многообразие и през декември 2002 г. Общото събрание на ООН в резолюция 57/249 обявява 21 май за Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие.

Източник: ЮНЕСКО