Катри Липсон представя романа си „Продавач на сладолед“ в София

Публикувано:
14:23ч / 20.05.2015г
Брой прочитания:
155
Брой коментари:
0

Катри Липсон – едно от лицата на съвременната финландска литература, лично ще представи в София българското издание на романа си „Продавачът на сладолед“, спечелил Наградата за литература на Европейския съюз. Премиерата на романа ще бъде днес, 20 май, от 18 ч. в залата на Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” № 100.

Мястото на представянето съвсем не е избрано случайно, защото по-голямата част от действието на книгата се развива в Чехия.

„Продавачът на сладолед“ е роман за енигматичната съдба на една жена, на нейния син и на нейната внучка, като всичко е пречупено през призмата на историята на ХХ век и претворено през обектива на тайнствен режисьор във филм със същото заглавие. Нишките на историческите и личните събития се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий.

Чехословакия, 40-те години на ХХ век. Дирейки спасение, на Естер й се налага да тръгне с непознатия Томаш като негова съпруга, в търсене на безопасно място в провинцията. Тяхната история снима режисьор, който решава да имитира реалния живот, създавайки филм без сценарий, в който актьорите научават историята и своите роли в движение, по време на снимането. Но тези персонажи започват свой собствен живот. В забутано селище, където всички пътища са отрязани, Томаш и Естер Воржда заживяват заедно с помощта на вдовицата г-жа Немцова… Когато филмът е готов, режисьорът е разпитван от Държавна сигурност за мистериозна жена, която гледа филма многократно в различни селища.

В края на 60-те години на ХХ век Ян, синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и се оженва за нея.

След още 20 години дъщеря им Гунила отива в родния град на баща си в Чехия, за да открие себе си… Съдбата на измислените герои става по-истинска от самия живот.

„Продавачът на сладолед“ е изпълнен с богато въображение и модерно написан литературен трилър, в който не съществува такова нещо като случайността, а историята води завладяващ диалог с настоящето. Българското издание на романа е включено в поредица на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Преводът е на Росица Цветанова, доктор по скандинавистика и един от най-талантливите преводачи от скандинавски езици.

Катри Липсон (р. 1965) е по образование лекар, но винаги е обичала да пише: приказки, разкази, стихотворения, пиеси, романи. Нейният дебютен роман „Космонавт“ е номиниран за наградата „Финландия“ (2008) и печели Наградата за дебют на „Хелсингин Саномат“. Нейният втори роман, „Продавачът на сладолед“, е удостоен с Наградата на Европейския съюз за литература (2013), присъждана на най-талантливите изгряващи автори в Европа. Пътуването й до София е със съдействието на ФИЛИ. Съорганизатори на премиерата на романа й са ИК „Персей“ и Чешкият център.

Източник: ИК "Персей"