За Ница – с обич и сълзи

Публикувано:
10:10ч / 16.07.2016г
Брой прочитания:
1 456
Брой коментари:
0

Красивата, артистична Ница изживя ужас в нощта на френския национален празник… Непоносимо е да си представяме, че този град, където се разхождахме само преди два месеца и половина, изживя толкова жестока терористична атака… Днес към спомените ми от скорошната екскурзия там на моменти се наслагват новините от атентата на 14 юли.

В Ница пристигнахме тази година в деня преди православния Великден – посрещнахме го в нощта срещу 1 май в руската църква „Св.Николай“. И веднага си спомням, че една от жертвите в трагичната нощ е рускиня…

IMG_4751IMG_4761Преди Великденската служба се поразходихме из града. Първо стигнахме до площад „Масена“. Ако попаднете за първи път тук, първо ще забележите високите метални стълбове на равни разстояния по целия площад, но издигайки поглед, ще видите, че всеки от тези стълбове е увенчан от бяла скулптура на седящ човек с прибрани към тялото крака. Още по-впечатляващи са тези скулптури при падането на нощта, когато започват да светят в различни цветове и изглеждат като висящи във въздуха. В единия край на площада е пищният „Фонтан на слънцето“ с огромна фигура на Аполон в центъра. Фонтанът изглежда от по-далечна епоха, но всъщност е изработен и поставен тук в средата на миналия век.

В Ница ще ви грабне съвременното изкуство, което присъства навсякъде по улици и площади и се смесва с културната история на града. На една пресечка видяхме улични музиканти, а малко по-далече – къщата, където е починал Паганини на 27 май 1840 г.

Минахме, естествено, и по крайбрежния булевард „La promenade des Anglais“. Толкова е просторен и толкова вдъхновяващ с редиците от палми, с красивите хотели и с по някоя и друга творба на човешкото въображение, изпълнена нерядко с чувство за хумор, като огромния син стол, застанал само на два крака край плажа, а другите два – вирнати във въздуха!

Като бонус към нашата разходка в последния ден на април Ница ни подари красив залез с фантастични облаци.

Стигнахме пеш чак до славния хотел „Негреско“, открит през 1913 г. от Анри Негреско. Александру Негреску, както е истинското му име, е син на кръчмар, първоначално работи като сладкар в Букурещ, но още като съвсем млад заминава за Париж, а после и за Ница. Хотелът му е един от най-хубавите навремето и въпреки различни превратности, остава сред най-престижните по Френската ривиера и до днес. И в него история и съвременност се съчетават колоритно – мъжете от обслужващия персонал в хотела и досега са облечени в дрехи от XVIII в., а до входа му се издига голяма статуя в напълно съвременен стил на Майлс Дейвис, надуващ тромпет.

IMG_4845IMG_4813На връщане привечер случайно открихме по същия булевард, „La promenade des Anglais“, къщата, където са отседнали при пребиваването си в Ница Чехов – през 1891 и Матис – през 1918 г.

Снимахме се и пред Palais de la Méditerranée (Дворецът на Средиземноморието). От новините разбрах, че точно там е бил обезвреден убиецът от Ница в нощта на 14 юли. Ужасяващото е, че в този наш обезумял свят, заплахата вече е непредвидима. Никой не е застрахован. Дори човек да не е бил изложен на непосредствена опасност, достатъчно неприятна е мисълта, че място, където си е направил снимка за спомен и е бил в чудесно настроение, скоро би могло да стане сцена на трагедия.

Затова сега в спомените ми за Ница се преплитат възхищение и скръб, и обич…

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от разходката ни в Ница може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu