Египет и България

Публикувано:
11:23ч / 24.07.2016г
Брой прочитания:
429
Брой коментари:
0

На 23 юли Египет отбеляза националния си празник. През тази година се навършват 90-години от установяването на дипломатически отношения между арабската държава и България. Сред събитията, организирани от египетското посолство по повод годишнината, беше гостуването през месец февруари на световноизвестния египтолог д-р Захи Хауас. Лекцията на големия учен „Религии, мумии и нови открития“ в Централния военен клуб беше посрещната с незапомнен в подобни случаи интерес. Преди лекцията посланичката на Египет у нас, Н.Пр. г-жа Манал Йехия Ел Шинауи, направи кратка равносметка на контактите между двете ни страни. Припомняме думите й за сътрудничеството ни в областта на образованието и туризма:

Н.Пр. г-жа Манал Йехия Ел Шинауи
Н.Пр. г-жа Манал Йехия Ел Шинауи

„Има споразумение за сътрудничество между египетски и български университети: Университета в Кайро и Софийския университет, между университета в Порт Саид и Великотърновския университет, между египетски университети и Стопанската академия в Свищов и много други. Важно е да споменем сътрудничеството с Българския институт по египтология към Нов български университет и да подчертаем значението му за популяризирането на египтологията в България. НБУ удостои египтолога д-р Захи Хауас със званието „Доктор хонорис кауза“.

Бяха положени много усилия за развитието на туризма между двете страни и вече виждаме някои положителни резултати, например чартърните полети между Кайро и Варна през лятото, както и между София и Хургада през зимата. Много бихме искали нашите български приятели да посетят Луксор – най-големият музей на открито, храмовете в Карнак, Шарм ел Шейх, за да се насладят, както на красотата на нашата страна, така и на нейната история и цивилизация. С помощта на Асоциацията на българските журналисти и писатели, които пишат за туризма ABUJET подготвихме книга на български език за туризма в Египет.

Когато погледнете картата на Египет, ще видите великата река Нил, прегърнала с ръкавите си делтата. Нил винаги е бил изворът на живота, на една велика цивилизация, която се е зародила по неговите брегове. Възприемайки метафората на двата ръкава, наподобяващи две ръце, можем да кажем, че Египет днес се стреми към повече постижения и добри резултати. Прокарването на втория Суецки канал е дар за всички страни по света. Изграждането на новата административна столица на Египет също ще даде възможности и перспективи.“ – подчерта Н.Пр. г-жа Манал Йехия Ел Шинауи.

Сродни публикации в сайта ни:

Денят на Африка бе отбелязан и в България

Лекция в София на истинския Индиана Джоунс – д-р Захи Хауас

Египетският павилион на ЕXPO Милано 2015

 

 

Източник: www.evropaworld.eu