Заключително представяне на проекта „Паметта за евреите на Балканите“

Публикувано:
14:03ч / 27.04.2021г
Брой прочитания:
720
Брой коментари:
0

На 15 април 2021 г, при стриктно спазване на санитарните мерките срещу Ковид 19, учителската стая на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ събра участниците в проекта „Паметта за евреите на Балканите“, техните учители и гости. Проектът беше насочен към ученици от езиковите паралелки с преподаване на френски език в три страни (България, Северна Македония и Сърбия) и бе осъществен от Courrier des Balkans (Балкански куриер), в партньорство с Международната организация на Франкофонията (МОФ) и с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, в българската му част. След няколкомесечни обучителни ателиета по журналистика, ръководени от специалисти от Courrier des Balkans, екипни проучвания и усилен труд, учениците подготвиха крайните си публикации – статии за еврейските празници, обичаите, кухнята, комикс за сватбените обреди, фоторепортаж за изоставените еврейски сгради в София, видео филми за сефарадската музика с любезното участие на режисьора Клара Армандова и професор Симо Лазаров, две изключително вълнуващи лични истории – на професор Хени Лорер и на Соня, разказани пред камерата на младите репортери.

Участниците в проекта и гостите бяха топло посрещнати от госпожа Емилия Богданова, директор на Френската гимназия в София, която произнесе реч. Думата взе и господин Емануел Самсон, заместник директор на Бюрото на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа и директор на Регионалния център на МОФ за Централна и Източна Европа, който поздрави младите франкофони за качеството на работата им и за високото ниво на изразяване на френски език. Госпожа Вяра Любенова, учител по френски език и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България представи проекта и публикациите на учениците и ги поздрави за упорития им и всеотдаен труд. Господин Ангел Вихрийски, учител по история и цивилизация в 9 ФЕГ, добави някои детайли и сподели впечатленията си от работата на учениците през изминалите няколко месеца.

На снимката може да видите участниците в проекта и техни преподаватели. Отляво надясно: г-н Емануел Самсон, Радослава Младенова, Александра Череш, г-жа Вяра Любенова, отпред Катерина Любенова, София Асенова, Никол Илиева, Любомира Йорданова, София Брънзелова, Марина Калчева и г-н Ангел Вихрийски

Накрая „младите журналисти“ горещо благодариха на обучителите си от Courrier des Balkans, на учителите си, на всички, които са им помогнали, приемайки да споделят с тях личните си спомени, познанията си и да им посветят част от времето си. Класните ръководители и учителите по френски език и по история на момичетата бяха специални гости на събитието.

Всички участници в проекта получиха подаръци, любезно предоставени от Швейцарското посолство в България, от Международната организация на Франкофонията и от Сдружение „Българска история“.

Малка почерпка, осигурена от ръководството на гимназията и от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, направи този момент още по-сърдечен и приятен.

Може да прочетете публикацията на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

=

Източник: Асоциация на преподавателите по и на френски език в България