Мадрид, Барселона и София, обединени от литературата

Публикувано:
20:30ч / 23.04.2021г
Брой прочитания:
320
Брой коментари:
3

Институт Сервантес в София отбеляза Международния ден на книгата и годишнината от смъртта на Мигел де Сервантес, както повелява традицията на 23 април всяка година. В Мадрид Техни Величества Кралете на Испания посетиха централата на Институт Сервантес, а в Барселона се проведоха чествания по повод Св. Жорди с традиционната размяна на рози в чест на деня на книгата.

На събитието в София участваха посланиците на Испания, Аржентина, Куба, Бразилия и Португалия, които четоха текстове от Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти. На снимката е посланикът на Кралство Испания в България, Н.Пр. Алехандро Поланко.

Забележимо бе участието на представителите на българската култура, свързани с испанския език. Веселина Ганева, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в МОН чете текст от Густаво Адолфо Бекер. Присъстваха и представители на СУ „Св. Кл. Охридски“, които четоха Кеведо.

Четенето продължи през целия ден.

Всички испаноговорещи българи бяха поканени да прочетат избрани текстове на испански език и да участвате в тази прекрасна традиция, която спомага за разпространението на испаноезичната литература и показва несравнимото богатство на испанския език, който се говори от над 586 милиона и е официален език в 20 държави, освен, че е трети най-употребяван език в интернет.

Участниците в събитието получиха традиционната роза по повод Св. Жорди, според традицията на 23 април, когато двойките и близките в Барселона си разменят рози и книги, превръщайки този празник в едно от най-значимите литературни събития.

 

Източник: Посолство на Испания в България