Започна седмицата на Франкофонията

Публикувано:
12:57ч / 17.03.2015г
Брой прочитания:
228
Брой коментари:
0

Седмицата на франкофонията в България беше официално открита вчера, 16 март, във Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), чието седалище е в София. Сред участниците в собитието бяха представители на дипломатически мисии от Мароко, Франция, Алжир, както и много ученици и студенти франкофони. Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова поздрави присъстващите от името на министър Даниел Митов.

Приветствия отправиха извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България г-жа Латифа Ахарбаш, а доц. д-р Рени Йотова, директор на CREFECO, прочете обръщение на генералния секретар на Международната организация на Франкофонията, г-жа Микаел Жан.

След официалното откриване се състоя междукултурна среща на тема „Франкофонията на петте континента“ българските младежи имаха възможност да се запознаят с културното и езиково многообразие във франкофонското пространство.

Отбелязването на Седмицата на Франкофонията ще мине под надслов „Милея за моята планета“ и включва концерт на Софийската филхармония на 19 март, семинар на тема „Култура, иновации и развитие, франкофонският опит“ в Народното събрание и прием за дипломатически представители и франкофони, който ще бъде даден от министъра на външните работи на 20 март в Министерството.

България е член на Международната организация на франкофонията от 1991 г. В момента 80 държави са членове и наблюдатели в МОФ, което я превръща в една от най-големите и влиятелни междудържавни организации в света.

Източник: www.mfa.bg, www.crefeco.org