Започнаха Виенските фестивални седмици

Публикувано:
17:41ч / 15.05.2015г
Брой прочитания:
95
Брой коментари:
0

На 14 май 2015 Виенската филхармония откри Виенските фестивални седмици, които продължават до 21 юни. Традиционно музикалният фестивал се открива с грандиозен концерт на площада пред кметството, но тази година там се готвят да посрещнат участниците в конкурса на Евровизия. Затова началото бе в парка на двореца Шьонбрун, където Виенската филхармония изнесе традиционния си Концерт в лятна нощ под открито небе.

Въпреки че музикалното събитие се предава пряко по австрийската ORF и немската 3SAT, всяка година в парка се събират повече от 100 000 зрители.  Входът е свободен, а резервации не могат да бъдат правени.

За трети път диригент на концерта беше Зубин Мета, който дирижираше и тазгодишния Новогодишен концерт. Всяка година на откритата сцена в Шьонбрун застава и световноизвестен солист – този път това е Рудолф Бухбиндер – един от най-добрите пианисти на света. Виенската филхармония бе водена от двама концертмайстори – българката Албена Данаилова и нейния колега Райнер Кюхл. Албена Данаилова вече два пъти е извеждала на сцена филхармониците за Новогодишния концерт в Златната зала на Музикферайн – през 2009 и 2014 г.Тазгодишната програма на летния концерт е посветена на северноевропейските композитори и включва творби на Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Кристиан Синдинг и Ян Сибелиус.

 

Източник: КОМПРЕС София - Бюро за връзки с Община Виена