Успех на наши ученици на Международна олимпиада по френски

Публикувано:
08:35ч / 16.05.2015г
Брой прочитания:
566
Брой коментари:
0

От 7 до 10 май 2015г. се проведе първото издание на Международната Олимпиада по френски език в града, определен за Европейска столица на младежта за 2015г., Клуж Напока, Румъния

По инициатива на Министерството на образованието и научните изследвания на Румъния, в партньорство с Министерствата на образованието на още 5 страни участнички (Албания, Армения, България, Република Македония и Молдова) и организирано съвместно с Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията (МОФ) за страните от Централна и Източна Европа, от 7 до 10 май 2015г., се проведе първото издание на Международната Олимпиада по френски език в Клуж Напока, определен за европейска столица на младежта за 2015г.

В надпреварата участваха спечелилите националните олимпиади в 6-те страни и както поясниха представителката на Министерството на oбразованието и на научните изследвания на Румъния, Мануела Делия Ангел, и представителката на МОФ за Централна и Източна Европа, Шантал Морено, « целта е да се насърчи културния диалог между младежите в региона, използването на френския език, както и да се популяризират ценностите на Франкофонията ».

Почетен председател на журито беше доц. д-р Рени Йотова, директор на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO).

Темите, застъпени в състезанието, са актуални и интересни за младежите : « свободното време, училището и медиите », а за участниците от езиковите паралелки « екологията, професионалното развитие и проблемите на младежите ».

В олимпиадата бяха предвидени индивидуално състезание за определяне нивото на владеене на френски език на участиците и работа в група, в която младежите да покажат творческите си умения. Участниците в отборното състезание бяха определени чрез жребий, всеки отбор включваше представители на различните страни и култури.Тяхната задача беше да изготвят заглавната страница на вестника на Клуж Напока, придържайки се към избраната тема.

Свързващата нишка беше френският език, благодарение на който участниците общуваха помежду си, състезаваха се рамо до рамо и откриваха културите на другите страни. След състезанието Министерството на Образованието и на научните изследвания на Румъния създаде сайт, чрез който участниците ще могат да продължат да общуват. Работите на всички ученици, взели участие в олимпиадата, ще бъдат публикувани на страницата http://olifranc.eu/

Българските участници се представиха отлично. В индивидуалното състезание за ученици от езиковите гимназии втора награда получи Василена Пелова, 17г., от Гимназия за чужди езици « Екзарх Йосиф I », Ловеч. Василена беше и сред носителите на първа награда в отборното състезание, а в същото състезание българките Атанаска Шумантова и Мария Чернева бяха сред класиралите се съответно на второ и на трето място.

Победителите, освен сертификати, получиха и многобройни подаръци, сред които таблети, предоставени от МОФ. След успеха на това първо издание на Международната олимпиада по френски език следва да се определи коя ще бъде следващата страна организатор.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и сметът“ във Фейсбук

Сродни публикации в сайта ни в рубриката Francophonie

 

 

 

Източник: CREFECO