Започва Софийският фестивал на музикалния театър

Публикувано:
10:03ч / 24.06.2022г
Брой прочитания:
191
Брой коментари:
0

Софийският фестивал на музикалния театър се открива тази вечер, 24 юни, от 20:00 часа с концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“ от солистите, хора, балета и оркестъра на Държавния музкален и балетен център-София. Тази година публиката ще разполага с 800 места. Сцената е построена пред Учебния корпус на Военната академия – така наречените Царски сгради, които са архитектурен паметник на културата. На 23 юни се състоя пресконференция по повод второто издание на фестивала, който ще продължи до 17 юли т.г. В пресконференцията се включиха: Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С.  Раковски“, Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ в Столична община, хореографката Боряна Сечанова, Александър Мутафчийски – солист на Музикалния театър.

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова благодари за подкрепата за второто издание на фестивала от страна на Столична община и Военна академия „Г. С. Раковски“. Тя отбеляза, че тази година във фестивала участват театри от България и чужбина. Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново се представя с мюзикъла „Вражалец“ по комедията на Ст.Л.Костов, Държавна опера – Русе – с мюзикъла от Георги Костов „Кой е Големанов“, Държавна опера – Пловдив -с концерт по музика на царя на тангото Астор Пиацола, Театрално-музикален и продуцентски център – Варна – с известния мюзикъл „Брилянтин“. Гостите на фестивала от Народният театър на Ниш – Сърбия, ще изпълнят мюзикъла „Някои го предпочитат горещо“ по едноименния филм с Мерилин Монро, а Балетът на Националната опера и балет на Северна Македония ще ни изнедада с балет по картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон“. Сред акцентите на второто издание са двата семинара, посветени на мюзикъла и балета, водени от утвърдени имена в жанра на музикалния театър – театралният режисьор Небойша Брадич (Сърбия) и хореографката Олга Панго (Северна Македония). Мариана Асенова подчерта, че амбицията е фестивалът да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на само на Балканите, но и в Европа.

Генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, приветства решението Музикалният театър за втори пореден път да избере сцената на Парк Военна академия за провеждането на фестивала и се спря на предимствата, които това място предоставя: „Публиката е разположена пред сградата на Учебния корпус, която е използвана като главен вход на академията от 1892 до 1942 година – цели 50 години. Зрителите, които идват на представленията, ще минават по Алеята на победите, което допълнително ще ги зареди със самочувствието, че сме българи и имаме славна история. Паркът на академията, построен през 1906 година, ще създаде приятната лятна атмосфера за зрителите.“ Генерал-майор Дочев даде допълнителна любопитна информаци:  “Централната сграда, пред която са местата за публиката, е построена с формата на буквата „Е“ в чест на царица Елеонора. Езерото в парка пък е с формата на буквата „Ф“ от името на цар Фердинанд?. Сред тази обстановка и с богатата програма на фестивала артистите могат да демонстрират своето певческо и танцувално майсторство и да създадат празнично настроение за ценителите на изкуствота на мюзикъла и балета.
„Много е важно институциите да си партнират, за да бъде подкрепено изкуството – отбеляза Биляна Генова,директор на Дирекция „Култура“ в Столична община. – За нашия град е изключително важно места като Военната академия да бъдат отворени, за да могат всички, които обичат красивата природа, красивата архитектура и красивото изкуство да се докоснат до тях. Така се разширяват хоризонтите на нашия културен живот не само като жанрове, но и като публики. Затова много бих се радвала, ако този фестивал, който вече утвърди своето място в културния календар на Столична община, привлече нови публики, благодарение на прекрасното си разположение на открито, което става все по-предпочитано от хората. Пожелавам успех на фестивала, много публика и удовлетворение на всички , които създават това изкуство!“
Хореографката Боряна Сечанова представи Лятната гала на балет „Арабеск“, в която са включени произведения на хореографите Арашак Гулумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Мириам Енгел (Израел), Мила Искренова. Представлението с времетраене от час и половина е изцяло съобразено с конкретното място – сцената в парка на Военна академия.
Алексаднър Мутафчийски, солист на Музикалния театър, говори за участието на трупата на театъра в програмата на фестивала. Освен концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“, с което ще бъде открит фестивалът, ще бъдат представени концертът спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей“(26 юни) и концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“, с което на 17 юли фестивалът ще бъде закрит.
Впоследствие в разговор с екипа на сайта evropaworld.eu Александър Мутафчийски сподели, че тази година във фестивала ще видим и чуем много млади изпълнители от Музикалния театър, които привличат и повече младежка публика.
Ето още важна информация за фестивала:
Билети могат да се купят на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79), а преди спектаклите – и на каса на входа на Военната академия. Цената на всички билети е 20 лева! 
При лошо време спектаклите няма да се отменят, а ще са на сцената на Музикалния театър. Мястото на спектакъла ще бъде обявено в самия ден до 14:00 часа на сайта на Музикалния театър https://musictheatre.bg/home и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/national.music.theatre

Източник: Музикален театър и www.evropaworld.eu