Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Публикувано:
10:36ч / 24.06.2022г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

По време на Софийския фестивал на музикалния театър, който се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“, ще се проведат два семинара с workshop на утвърдени имена в жанра на музикалния театър. На 25 юни, събота,от 14:00ч. до 17:00 часа, големият театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия) ще представи тенденциите в съвременния мюзикъл. Брадич ще говори за режисурата и драматургията в модерния музикален театър, както и за изискванията пред актьорската игра в съвременния мюзикъл.

Режисьорът е познат на българската публика с постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър. Още с появата си преди две години спектакълът се превърна в събитие за българската музикално-театрална сцена и събра възторжените отзиви на публиката, критиката и журналистите.

В последната вечер на Софийския фестивал на музикалния театър на 17 юли от 20:00 часа – на сцена Парк Военна академия – може да видите театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“  На снимката вдясно: момент от спектакъла

Небойша Брадич е един от най-добрите театрални режисьори на Балканите и в Европа. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е оперни, балетни и мюзикълни спектакли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред коитоНационалния театър на Сърбия в Белград, театъра на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния театър в Белград. Брадич е бивш министър на културата на Сърбия (2008 – 2011 година). В момента е главен редактор на Културната програма на Сръбската национална телевизия.

На 8 юли (от 15:00ч. до 18:00ч.) Олга Панго, най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония, носител на десетки национални и международни награди ще говори за тенденциите на съвременния танц в класическият балет. Тя ще сподели опита си за начините на градиране на хореографията в мюзикълите и за необходимостта от нови движения в съвременните балетни и танцови  спектакли.

Същият ден от 21:00 часа на фестивалната сцена в Парк Военна академия ще бъде показан балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония с режисьор и хореограф Олга Панго. На снимката вдясно: момент от спектакъла

Олга Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира  с  магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017г. е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната  и в чужбина.Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

И двата майсторски класа са безплатни и се провеждат в сградата на Музикалния театър след предварително записване на имейл – marialoukanova.musictheater@gmail.com.

Софийският фестивал на музикалния театър(24 юни – 17 юли) се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития. Спектаклите са с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на  Военна академия „Г.С.Раковски“. Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото и на каса на входа на Военната академия.

София Стойчева

Eксперт „Връзки с обществеността“ 

на Музикалния театър

Източник: Музикален театър