Журналистката Валя Михайлова и нейните Art Tarts

Публикувано:
15:50ч / 08.03.2020г
Брой прочитания:
1 105
Брой коментари:
0

Журналистката от програма „Христо Ботев“ на БНР Валентина Михайлова се е заела да осъществи своя отдавнашна мечта – да има сладкарница, в която да продава красиво изработени бонбони и торти нейно собствено производство. Всъщност, първоначалната й идея е била да има своя книжарница, в която освен книги да предлага кафе и сливов тарт, на който е голяма майсторка. Оказало се, че в книжарница не могат да се продават хранителни продукти, заради специалните санитарни изисквания към заведенията за хранене. По тази причина Валя решава да си направи кафене, в което да има и книги. 

На 13 февруари т.г., Световния ден на радиото, колеги от БНР (или работили в него) се събрахме в кафе-сладкарница „Art&Tart“ за прощъпулника на начинанието. Нямаше официални речи. Достатъчно красноречиви бяха ефектните на вид и много вкусни лакомства на Валя и сърдечните приятелски пожелания за успех.

Тя влезе в ролята си на домакиня и лично черпеше гостите с бонбони, предизвикващи възхищение с артистичните си форми и оцветяване.  

С Владимир Дворецки отидохме семейно в сладкарницата на Валя „Art&Tart“ в края на първата работна седмица след откриването й. Опитахме от невероятно вкусните два вида киш, единият с бейби спанак, моцарела, сусам, заквасена сметана, а другият – с червена и жълта чушка, чери доматчета. Ще добавя, че на страницата на сладкарницата във Фейсбук Валя много подробно и сладкодумно описва своите кулинарни творби, така че там може да научите повече подробности.

Имахме възможност да чуем какви са впечатленията й от изминалите работни дни. Първото е, че хората се отбиват в кафе-сладкарницата привлечени най-вече от артистичната обстановка – уютна и някак одухотворена. Освен вече споменатите книги, има и пиано, много цветя и картини. Точно над пианото е картината с риби, която художникът Иван Яхнаджиев е подарил на Валя по времето, когато в продължение на година, когато тя водеше по програма „Христо Ботев“ предаването „Уникат“. Това беше предаване за модата като култура, а не тип лайф стайл журналистика, и в него имаше рубрика „Модата в изкуството“, в която участваше художникът. При първото си идване в студиото Яхнаджиев й носи картината, която в момента се намира в „Art&Tart“. По стените са окачени и произведения на Дарина Янева, Андрей Янев, Иван Шишков-Шишо. Естествено, има и творби на талантливата дъщеря на Валя, младата художничка Албена Лимони (на снимката вдясно), която заедно със съпруга си Костадин Кожаланов, участва в художественото оформление на заведението. 

Валя може да бъде удовлетворена, че през първите дни след отварянето на кафе-салдакрницата й нейните сладкиши, бонбони и други специалитети са имали най-голям успех сред посетителите – в момента тя предлага и продукти, произведени от други сладкари.

Както доскоро подхождаше с отговорност в работата си като журналист и продуцент в програма „Христо Ботев“ на БНР, по същия начин се отнася сега и към новото поприще, на което се е отдала с цялото си сърце и енергия. Подготвила се е старателно, преди да захване бизнеса си, преминала е успешно през курсове на високо квалифицирани специалисти, от които е научила много. 

„Най-напред отидох на курс за предприемачи – разказа ни Валя. – Съвсем случайно попаднах на академия „Пендара“. Там се запознах с една уникална жена, Гергана Кабаиванова, инженер по образование и ръководител на тази програма. Тя е страхотен човек, минала е през всички етапи на предприемачеството. „Успяла“ е да фалира два магазина за фермерски продукти в Пловдив, но продължава да се бори за каузата на хората, които искат да развиват местно производство на биохрани като държи на законността и спазването на правилата. Това е нужна, за да е спокоен самият човек, който развива свой бизнес, а не само заради онези, които ще ходят да го проверят. Става дума за така наречения НАССР (хасеп) план – система за постигане на безопасност на храните чрез вътрешен контрол на етапите, включително в търговията и сервирането.“

Благодарение на академия „Пендара“ Валя също вече има не само своя хасеп план, но и самочувствието да осъществи идеята си за собствена кафе-сладкарница. В края на курса е имало срещи с предприемачи от различни сфери – някои успели, други претърпели провал, но техният горчив опит също е полезен за начинаещите в бизнеса.

Другият курс, който дава самочувствие на Валя е Европейската академия за обучение и развитие, където среща Геновева Гинчина. Получила е от нея чудесни рецепти. „Човек си мисли, че като е отгледал три деца и е направил през живота си милион торти, закуски, обеди и вечери, би трябвало всичко да може, но изобщо не е така. За да ти се получат поне три пъти едни и същи тортите, трябва да следваш някаква технология.“

Валя се радва, че има късмета да попадне на много добри учители, защото предложенията за курсове са много и е трудно да се ориентираш кои предлагат качествено обучение.

Резултатът е налице! Перфектно организирана работа в кафе-сладкарницата, красиво оформени вкуснотии от истински продукти, а не от масово използваните техни заместители. Естетично, вкусно, здравословно! Така бих определила всичко, което Валя предлага в „Art&Tart“. В новото си амплоа Валя Михайлова показва талант, както и в журналистиката!

Трите й дъщери и двете малки внучки очевидно са нейна опора в начинанието й, но тя вече мисли за времето, когато ще стане работодател и на други хора, споделящи нейните идеи за изграждане на пространство, което предлага реална и духовна храна. 

Кафе-сладкарницата се намира в ЗОНА Б5 бл.9 вх. А и отваря врати за посетители от понеделник, 17 февруари. Работно време от 10 до 18 ч., в събота – до 14 ч.

Гергина Дворецка

Още снимки от „Art&Tart“ може да видите тук и тук.

 

Източник: www.evropaworld.eu