Какво ще обсъждат евродепутатите от 9 до 12 март 2020 в Брюксел

Публикувано:
12:46ч / 06.03.2020г
Брой прочитания:
213
Брой коментари:
0
По изключение, във връзка с форсмажорните обстоятелства, породени от разпространението на коронавируса COVID-19, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли взе решения пленарната сесия на ЕП да се проведе в Брюксел. По този повод кметът на Страсбург Ролан Рийс заяви, че приема за сведение това решение, но държи дванадесет пленарни сесии на Европейския парламент да бъдат организирани в Страсбург през 2020 г. в съответствие с договорите за Европейския съюз. “ Известно е, че от години се чуват гласове пленарните сесии на Европейския парламент да се провеждат само в Брюксел с цел пестене на средства. Това обаче противоречи на договорите за ЕС и град Страсбург отстоява твърдо правото си на домакинство.

Ето какви теми ще обсъждат евродепутатите от 9 до 12 март 2020 в Брюксел:

Коронавирус: евродепутатите ще обсъдят настоящото разпространение и реакцията на ЕС

Във вторник Парламентът ще обсъди разпространението на COVID-19 с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и с Хърватското председателство.

Пленарен дебат с председателя на Съвета Шарл Мишел относно неуспешното заседание на Европейския съвет посветено на бюджета

В сряда евродепутатите ще направят оценка на отрицателния резултат от февруарското заседание на Европейския съвет относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

П прави оценка на ситуацията с бежанците на гръцко-турската граница

Развитията на гръцката граница с Турция, след решението на Анкара да разреши на мигранти и бежанци да влязат на територията на ЕС, ще бъдат обсъдени в сряда.

Международен ден на жената 2020 г.: жените са основен фактор за промяна

Ситуацията с правата на жените и равенството между половете в ЕС и в целия свят ще бъде тема на дебат с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Евродепутатите ще обсъдят дали новият закон за климата ще постигне въглеродна неутралност на Европа до 2050 г. В понеделник следобед ще бъде обсъдено първото законодателно предложение и крайъгълният камък на Зеления пакт с изпълнителния заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

ЕС трябва да предприеме действия срещу недостига на лекарства 

 Възможни мерки на ЕС за предотвратяване на недостига на лекарства в държавите членки ще бъдат обсъдени по време на дебат.

Евродепутатите ще поискат бюджетът на ЕС да бъде по-силно защитен в Чехия

Парламентът ще гласува относно резолюция призоваваща за по-ефективна защита на фондовете на ЕС от злоупотреби, включително от страна на чешкия министър-председател.

Мир в Украйна: какво предстои?

Евродепутатите ще обсъдят ситуацията в Украйна във вторник, след шест години дипломатически усилия за прекратяване на тежкия конфликт в района на Донбас.

Енергетика: призив за привеждане в съответствие на приоритетните проекти на ЕС с целите на климата за 2050 г.

Комисията трябва да актуализира критериите си за подбор за следващия списък на приоритетни енергийни проекти финансирани от ЕС, според проект на резолюция, който ще бъде гласуван в сряда.

 

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент, пресслужбата на град Страсбург