21 март е и Международен ден на пролетния празник Новруз

Публикувано:
19:31ч / 21.03.2019г
Брой прочитания:
824
Брой коментари:
0

Освен като първи ден на пролетта и Световен ден на поезията, 21 март е и Международен ден на пролетния празник Новруз, който се чества в някои азиатски страни. През 2009 г. той бе вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. За азербайджанците това е голям празник. Неслучайно за поредна година Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, организира на 12 март т.г. отбелязването на Новруз, символизиращ пролетта, обновлението и съживяването. На тържеството в София хотел Балкан присъства вицепрезидентът на България Илияна Йотова, както и специалната гостенка от Азербайджан Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство. Водеща н вечерта беше София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура при СУ „Св.Климент Охридски“, който заедно с посолството и Международния фонд, ръководен от г-жа Ефендиева, беше съорганизатор на събитието.

„Новруз заема важно място в света със своите духовни ценности. И не е случайно всяка година на 21 март ООН го отбелязва с голям ентусиазъм в целия свят. Защото този празник е тържество на духовните ценности и хуманистични идеи и символ на любовта, новите надежди и желания.“ – каза в приветствието си г-жа Гюнай Ефендиева и поясни, че целта на международния фонд, на който е председател, е да съхранява духовното наследство, да го проучва и популяризира на международно ниво, като същевременно осъществява обмен с други култури.

 Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова подчерта, че Новруз е празник на семейството и приятелите, на сплотеността и толерантността. По този повод тя припомни, че тази година Азербайджан отбелязва 650-годишнината на азербайджанския поет и философ Сеид Имададдин Насими, емблематична личност за философската мисъл на Изтока, чието духовно наследство показва, че толерантността и хармоничното съжителство между различни култури е съществувало по тези земи от стотици години. Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова се спря на някои ритуали, свързани с отбелязваенто на празника. Всяка година в Азербайджан се празнуват последните четири вторника на зимата преди Новруз. Вторниците олицетворяват елементите на живота – земята, въздуха, огъня и водата. В навечерието на Новруз се приготвят традиционни сладкиши: шекербура, шоргогал, баклава, фесели, кюлче, семени халва.

Гостите на тържеството имаха възможност да опитат от характерните за Новруз кулинарни специалитети, както и да се насладят на музикалните изпълнения на пианистката Ана Линчева, преводавател в Нов български университет. С виртуозните си изпълнения на пиано зарадва гостите на тържеството и г-жа Гюнай Ефендиева.  

 Допълнителен щрих към празника добави представената в залата изложба под наслов „Райските градини на тюркския свят” на художничката Джамиля Хашимова, която също присъстваше на събитието. Тя е имала самостоятелни изложби в Баку, Истанбул, Берлин, Брюксел, Париж и Рим. Творбите й са представени и в художествените фондове на Азербайджан и Турция.

Още снимки от събитието може да видите на страницата но фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu