Международният ден на Франкофонията в София

Публикувано:
09:55ч / 21.03.2019г
Брой прочитания:
771
Брой коментари:
0

Международният ден на Франкофонията, 20 март, беше отбелязан в София с прием, даден от името на министъра на външните работи в Гранд хотел София. Присъстваха вицепрезидентът на България г-жа Илияна Йотова, посланици и други представители на посолства на франкофонски страни, както и изявени български франкофони от различни сфери. С приветствие към гостите се обърна заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който изтъкна динамичното сътрудничество на България във всички области на Франкофонията. След това се състоя церемонията по връчването на Наградите на Франкофонията за 2019 г.

Наградите се дават за втора поредна година в 5 области и бяха представени от посланика на Франция и председател на Групата на франкофонските посланици в София Н.Пр. Ерик Льобедел. Водеща на церемонията беше г-жа Каталина Спину, представител на Регионалното бюро на Международната организация на Франофонията за Централна и Източна Европа. 

Наградата на Франкофонията в област „Култура” бе присъдена на Петър Миладинов от Министерството на културата, в област „Преподаване на френски език” – на Силвия Дончева, учител по френски език, в област „Висше образование” – на доц. д-р Георги Жечев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, в област „Предприемачество” – на Цветелина Николова, директор на Изба „Катаржина”, в област „Журналистика” – на Елица Кънчева, журналист в БТВ.

Наградите бяха връчени от Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко, Н.Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Белгия, Н.Пр. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия, Н.Пр. г-жа Мюриел Берсет Коен, посланик на Швейцария, Н.Пр. Алберто Труеба, посланик на Аржентина.

Информация за събитието може да прочетете и на сайта на Министерството на външните работи.

Снимки от награждаването може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu