„Aliyah DaDa“ – документален филм за румънските евреи

Публикувано:
11:44ч / 27.04.2017г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

На 25 април в посолството на Румъния в София се състоя прожекция на филма на Оана Джурджу „Aliyah DaDa“, посветен на румънските евреи. Прожекцията беше по инициатива на Н.Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния у нас. Присъстваха дипломати, журналисти, представители на еврейската общност у нас и на министерството на образованието и науката, приятели на Румъния.

С впечатляваща откровеност 116-минутният документален филм показва сложните и противоречиви отношения между румънците и техните сънародници от еврейски произход. Не е спестена истината, че румънците са отговорни за някои от най-жестоките погроми по време на Втората световна война, но все пак в края на войната Румъния е страната с най-многобройното оцеляло еврейско население след СССР. След създаването на държавата Израел населението от Румъния става четвъртата по големина група в нея.

Основна част от филма е посветена на преселенията на румънски евреи в Светите земи, започнали още през 1882 г. В Палестина първите преселници от Румъния изграждат град Рош Пина. Впрочем, думата „Aliyah“ означава емиграцията на евреите от диаспората към Земята на Израел и има смисъла на „възкачване“.  Това е и основополагаща идея на ционизма. Колкото до останалата част от заглавието на филма – „Дада“, тя припомня факта, че един от основателите на движението „дадаизъм“ в изкуство, Тристан Цара (псевдоним на Самуел Розенщок), е роден в румънския град Мойнещ, а оттам са тръгнали първите тридесетина еврейски семейства, основали Рош Пина. Художникът Марчел Янку, съратник на Тристан Цара, емигрира в Британска Палестина през 1941 г. и там създава в едно селце арт колония, в която пренася някои от идеите на дадаизма. Може да се каже, че и самият филм „Aliyah DaDa“ е направен в дадаистичен стил – с провокативност и на моменти с чувство за хумор, въпреки драматизма на представяните събития.

Във филма са включени архивни документални кадри, както и разговори с потомци на румънски евреи, които разказват за своите близки и за личните си преживявания в различни периоди от по-новата история.

В един от епизодите се припомня за кораба „Струма“, който през 1941 г. еврейски организации наемат, за да превози еврейски бежанци от Румъния до Палестина, и бива потопен от съветска подводница на 24 февруари 1942 г. Екипажът на кораба е български – което май не се споменава във филма.

Интересни са отношенията на социалистическа Румъния с Израел. Министър-председателката Голда Меир е в постоянен контакт с ръководителя на Румънската комунистическа партия, впоследствие и президент на страната, Николае Чаушеску. Фактите говорят, че на румънската държава са изплащани суми за всеки румънски евреин, пожелал да се пресели в Израел. Къде са отишли тези суми, така и не се е разбрало след падането на Чаушеску. Той обаче има принос за убеждаването на Египет да подпише мирен договор с Израел през 1979 г.

Със сигурност с припомнянето на моменти от по-новата история, както и с информацията за не особено известни у нас исторически събития, филмът „Aliyah DaDa“ би представлявал интерес и за много български зрители и заслужава да бъде показан пред по-широка публика.

IMG_2729Снимката е направена след прожекцията на филма в посолството на Румъния в София:  Н. Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния у нас (вляво), с две от гостенките на прожекцията – от СУ „Св.Климент Охридски“ и от министестрството на образованието и науката, и г-н Виктор Дедю, съветник в посолството по въпросите на културата и медиите.
Трейлъра на филма може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=jnE2mBynpes

Фейсбук страницата на филма: https://www.facebook.com/Aliyah.DaDa/

 

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu