Антологията „Аз съм Сириус“ представя най-яркото в поезията на Ваня Петкова

Публикувано:
14:44ч / 24.04.2024г
Брой прочитания:
169
Брой коментари:
0

Антологията „Аз съм Сириус“ със стихове на голямата българска поетеса Ваня Петкова (1944-2009) излиза по повод 80-годишнината от рождението й. Издател е Книгомания. Представянето на книгата ще се състои на 26 април от 18 ч. в Съюза на българските журналисти. Това събитие поставя началото на честването, което ще продължи цяла година и ще мине през много градове на страната. 

„Аз съм Сириус“ съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Хронологията е обърната наопаки: първата глава включва творби от последната стихосбирка на Ваня Петкова, издадена приживе – „Пиратски стихове“, написана в Родопите. Тя съдържа както най-бунтарските стихове от последните й години, така и творби от „Синята книга“ в стил „маринистика“ с ясно изразения афинитет на поетесата към нейната вечна любов – морето. Последната глава, „Сбогуване“, всъщност е писана в началото на творческата й кариера, но е толкова пророческа, че съставителите на антологията решават да завършат с нея. Между първата и последната глава са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.  Главата „Сириус“ обединява две от най-лиричните книги на авторката – нашумялата през 1967 г. „Грешница“ и „Страсти“, в които читателят се потапя в най-съкровената любов във всичките й фази –  силната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка любов и мимолетната бурна, семейното огнище и наследниците, несподелената любов с всичките й разочарования. „Венсеромос“ – е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, борбата против расизма и ксенофобията и, в крайна сметка, победата на справедливостта. „Арменска песен“ – е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя – Армения.

Най-необичайното в този сборник е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била изключително талантлив художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията „Аз съм Сириус“, като ни показват една неизвестна страна от таланта на поетесата.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката са и текстове на известни песни, станали хитове. Стихотворението „Обичам те“, изпято от група „Вираж“ по музика на композитора Асен Драгнев, „Арменски очи“ – своеобразен химн на арменците у нас – една великолепна композиция на Хайгашод Агасян в негово изпълнение, „Зайчето“, превърнато в песен от Ники Томов и група „Дисонанс“, група „Фактор“ също имат хит по стихотворението „Влюбена в мен“. Хитът на 70-те , по стихотворението „Старите камбани“ е изпят от Йордан Марчинков и държи класацията „Мелодия на годината“, „Любовта на Юнгата“ и „Старият Барба“ са вечните шлагери, изпети от Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.

Стихосбирката „Аз съм Сириус“ е едно голямо предизвикателство за композитори и певци, наситена със стихове, които можеш да запееш още при самия прочит.

Заглавието на антологията е вдъхновено от култовото автобиографично стихотворение на поетесата – „Сириус“, където тя изразява всичко онова, което е:

„Аз съм Сириус!

самотна и далечна,

всичко в мене е обратно на света“.

 Ваня Петкова е известна като най-борбената поетеса, отстояваща както в творчеството си, така и в живота справедливостта, правдата и чистата любов. Критиците я определят като „амазонката“ на българската литература.

„Истината ИСТИНА е само,

щом излъжеш слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма –

има само погледи мъгливи или ясни“.

Ваня Петкова нашумява още през 60-те години на миналия век с неподражаемия си стил, с висотата на своя поетичен изказ, с афористичността и метафорите си. Всяко нейно стихотворение е истински сюжет за филм, който читателят ясно си представя, докато чете произведението.

Съставителите на първия антологичесн сборник на поетесата ще зарадват почитателите на поезията с едно нетипично представяне на книгата. Те ще онагледят всичко, което включва уникалната стихосбирка. Представянето на „Аз съм Сириус“ започва с мултимедиен филм с абсолютно неизвестни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален съпровод от сцената в изпълнение на дъщеря й – Оля Ал-Ахмед и внука й – Джоузеф Ал-Ахмад, който е и автор на филма – представяне, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие. Но това не е всичко! Изложба от 33 невиждани рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят почитателите на всяко представяне във всеки град, както в антологията  „Аз съм Сириус“, която е илюстрирана фактически от авторката. Извадените от архива на поетесата уникални исторически снимки са включени във фотоизложбата, която също е част от мега-поетичното събитие.

Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад – дъщерята и внукът на поетесата и съставители на сборника „Аз съм Сириус“, са подбрали прицизно и със символика сто стихотворения на Ваня Петкова за различна аудитория и вкусове – най-известните и любими на мнозина и по-неизвестни такива, сътворени в далечните 60-те и 70-те години, но винаги актуални. Странно е пророчеството на авторката – не само че любовта и чувствата са си същите, но дори войните в света са си все същите и реално нищо не се е променило. Така, поезията на Ваня Петкова остава винаги актуална и вечна, а авторката – незабравима.

Книгата може да бъде закупена във всички книжарници на КНИГОМАНИЯ, както и он-лайн от всички платформи на издателството.

Източник: Издателство Книгомания