Ученици от Френската езикова гимназия „Ламартин“ представиха България на фестивал в Мароко

Публикувано:
08:04ч / 05.05.2024г
Брой прочитания:
215
Брой коментари:
0

На снимките горе: моменти от участието на българските ученици във фестивала и от пребиваването им в Мароко

От 24 до 29 април в град Загора, Мароко се проведе деветото издание на Международния фестивал на приказката и народното творчество, в който участваха и 13 ученици от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Участниците представиха страната ни с народни песни и танци, както и с български приказки и обичаи. Участието на българските представители бе осъществено с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа.

На церемонията по откриването на фестивала в Дома на културата в Загора учениците от Френската гимназия представиха програма от български народни танци и песни. На събитието бяха връчени почетни плакети на г-жа Емилия Богданова-Иванова, директор на 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, и на г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и главен учител в 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“.

Отляво надясно: г-жа Вяра Любенова, г-жа Емилия Богданова-Иванова

Фолклорната група на гимназията изнесе спектакъл и на два от градските площади, както и на закриването на фестивала на открита сцена в обществения парк в град Загора пред многобройна публика. Тя бе и начело на фестивалното шествие в града. Представянето на българската група бе високо оценено и предизвика голям интерес сред участниците във фестивала и местната публика.

Пътуването включваше и културна програма в град Маракеш, посещение на училище и на женска задруга в град Загора, където учениците представиха някои български традиции и обичаи, като организираха ателиета за изработване на мартеници, бродиране на шевици и изработване на изделия чрез плъстене на вълна. В град Загора българската група бе сърдечно посрещната от посланика на Република България в Кралство Мароко Н. Пр. Пламен Цолов, който присъства на всички нейни изяви и проведе разговор с учениците, в който им разказа за дипломатическата служба и културната дипломация.

Участието във фестивала допринесе за задълбочаване и развиване на междукултурния диалог, като даде възможност на учениците да представят българското народно творчество пред местната общност и да опознаят мароканската култура чрез вълнуващи и топли срещи с местните жители. Пътуването е част от дългогодишния проект за междукултурен диалог България-Мароко, ръководен от Асоциацията на преподавателите по и на френски език, с подкрепата на Международната организация на Франкофонията.

Автор: Браяна Ракова

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Асоциация на преподавателите по и на френски език в България