Азербайджанска вечер на кинофестивала МЕНАР 2024

Публикувано:
11:35ч / 20.01.2024г
Брой прочитания:
238
Брой коментари:
0

На снимката: Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, посланик на Азербайджан у нас, представя филма „Сбогом, Шмит!“, вдясно са организаторите на кинофестивала Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

Азербайджанската вечер на кинофестивала MENAR 2024 се състоя на 18 януари. Беше прожектиран филмът „Сбогом, Шмит!“ с режисьор Али-Сатар Гулиев и сценарист Рустам Бабазаде. Както отбеляза единият от организаторите на фестивала, Здравко Григоров, за втори път азербайджанското участие във фестивала е с комедия, което е нещо доста рядко. През 2023 г. видяхме забавния филм „Олимпия“ също на режисьора Али Сатар-Гулиев. Много от актьорите в него участват и в „Сбогом, Шмит!“ Вечерта беше открита от Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, посланик на Азербайджан у нас, който представи накратко комедията. Главният герой е етнически немец и многократно прави постъпки да получи германско гражданство, но то му е отказвано. В крайна сметка, той се убеждава, че най-добре се чувства в страната, където е роден.

Кадър от „Сбогом, Шмит!“ Снимката е от програмата на кинофестивала

  Комичните ситуации във филма често се пораждат от склонността на главния герой да си представя как дава воля на гнева си, но това е само във въображението му, а в действителност запазва самообладание и околните го възприемат като сдържан човек. В даден момент сюжетът започва да изглежда доста неправдоподобен… Подготвеният за сърдечна операция Емил Шмит бяга от болницата в Тбилиси, качва се на такси и нарежда на шофьора да кара бързо до град Гьойгьол, откъдето е починалата му майка немкиня. Впрочем, филмът е заснет по повод 200-годишнината от заселването на етнически немци на територията на днешен Азербайджан, в град Гьойгьол. По пътя в таксито се качва грузинска фоторепортерка и симпатичното трио приживява различни приключения – и хубави, и неприятни, на моменти невероятни. Накрая се изяснява, че всичко станало след бягството на Шмит от болницата е плод на холюцинациите му, докато е под наркоза по време на операцията. Но дали наркозата не е отключила ясновидски способности у главния герой? В самия край на филма, когато няколко години след операцията си Емил Шмит вече е заживял в хубава къща, очевидно в Гьойгьол, държи в ръцете си малко момиченце, чийто образ се появяваше често във въображението му по време на нереалното пътуване в таксито, тоест провидял е как ще изглежда бъдещата му дъщеричка. Точно в този момент покрай къщата му преминава микробус, чийто шофьор удивително прилича на таксиджията, а от задното прозорче намига дяволито грузинската фоторепортерка. Едно намигване и към зрителите, за да остане въпросът кое е било истина във филма и кое не.

Изпълнителите на главните Азер Айдемир, Расим Джафар, Расим Балаев, Земфира Садигова проявяват комедийния си талант, предизвиквайки искрен смях у публиката.

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от откриваето на вечерта може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu