Индийска вечер на кинофестивала МЕНАР 2024

Публикувано:
13:28ч / 22.01.2024г
Брой прочитания:
253
Брой коментари:
0

На снимката: Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия у нас, Тодор Лазаров-българският участик в снимачния екип на филма, д-р Мона Каушик, председател на фондация „Девъм“, организаторите на кинофестивала Ангел Хаджийски и Здравко Григоров

Индийската вечер на кинофестивала МЕНАР 2024 се състоя на 20 януари в Дома на киното. Беше прожектиран филмът „RRR“ (Ръмжи, реви, режи) Режисьор: C.C. Раджамули; Сценарий: Виджейендра Прасад, C.C. Раджамули. Филмът е получил „Оскар” и „Златен глобус“ за най-добра песен “Naatu Naatu” и е номиниран за най-добър чуждестранен филм.

Организаторите на фестивала Ангел Хаджийски и Здравко Григоров благодариха на Индийското посолство и на д-р Мона Каушик, председател на фондация „Девъм“, че за поредна година са осигурили индийски филм за фестивала, което дообогатява програмата му.

Встъпителни думи преди прожекцията произнесе Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия у нас, Той покани на сцената Тодор Лазаров – българският участник в екипа на филма, който e режисирал каскадите в него. Той поясни, че част от снимките са правени край Копривщица.

Във филма „RRR“ (Ръмжи, реви, режи) се разказва за двама смели мъже, които се борят срещу английската колониална власт. По силата на обстоятелствата първоначално те се оказват от двете страни на барикадата. Единият е офицер към британското колониално управление, а другият отстоява традициите на селяните от бедните касти. Пътищата им се срещат и в отношенията им се редуват периоди на сърдечно приятелство и кръвна вражда, докато накрая застават редом един до друг в битката за независимостта на Индия.

Кадър от „RRR“ с актьорите Н.Т. Рама Рао младши, Рам Чаран Снимка: програмата на МЕНАР

Филмът е с продължителност над 3 часа, но действието е толкова наситено с обрати, че в нито един момент не доскучава. В него са съчетани елементи на приказка и екшън, източни бойни изкуства и прекрасни индийски танци и песни, връщане към дълбоките традиции на древната култура, от която извира силата на индийския дух. В сюжета умело са вплетени и романтични любовни нишки, които придават допълнителен чар на киноразказа.

Красивите и талантливи актьори Н.Т. Рама Рао младши, Рам Чаран, Оливия Морис, Шрия Саран също допринесоха за това зрителите да следят ставащото на екрана със затаен дъх.

Преди прожекцията в Дома на киното зрителите имаха възможност да се потопят в атмосферата на Индия, като опитаха ароматен чай и сладки от просо.

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu