България е втора в Европа с активно участие в Деня на европейските автори

Публикувано:
14:37ч / 28.03.2023г
Брой прочитания:
158
Брой коментари:
0

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в София първото издание на новата си инициатива „Ден на европейските автори“. Комисар Габриел обяви началото на инициативата заедно с Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература 2021 г. Целта е на този ден автори и ученици в цяла Европа да четат откъси от любими европейски книги, отправяйки послание за важността да се популяризира богатството на европейската литература.

„Днес, 27-ми март, е празник на литературата във всеки край на Европа. Всички ние, заедно, изпращаме послание за богатството на книгите и таланта на европейските автори. Книгата е нещото, с което всеки човек израства. Тя е ключ към познанието и себепознаването. Четенето дава умения за цял живот. Наша задача е да го запазим като ценност и насърчаваме у младите стремеж да развият любовта към книгите. Именно това искаме да постигнем с Деня на европейските автори“, заяви Мария Габриел.

Денят на европейските автори ще бъде ежегодно събитие, което ще се провежда във всички държави членки, събирайки представители на книжния сектор и на образованието за популяризиране на европейската литература в средните училища. В рамките на инициативата се организират и посещения на писатели в училища, библиотеки и книжарници, за да прочетат лично част от свои творби и привлекат вниманието на младите към разнообразието на европейските културни произведения.

В тазгодишното първо издание над 1000 средни училища в цяла Европа се включиха в специални сесии за четене на книги. „Радвам се, че със забележителния брой от 246 училища, България е втора в цяла Европа по участници в инициативата“, сподели българският еврокомисар. Мария Габриел посети една от тези сесии в столичното в 32-ро СУ „Св. Климент Охридски“ заедно с писателя Георги Бърдаров, където заедно четоха откъс от книгата му „Аз още броя дните“.

„Денят на европейските автори е послание на надежда, любознателност и вдъхновение. Той е още една възможност за младите хора да се докоснат до магията на литературата. Инициативата ще проправи пътя за едно все по-амбициозно бъдеще за секторите на образованието, културата и книгоиздаването“, коментира още Мария Габриел. „Нека превърнем Деня на европейските автори в традиция с поглед към бъдещето и новото поколение четящи млади хора.“

Още по темата на сайта ни:

27 март – Ден на европейските автори!

Източник: Представителство на Европейската комисия в България