Участие на Държавния културен институт в първия Ден на европейските автори

Публикувано:
16:09ч / 28.03.2023г
Брой прочитания:
270
Брой коментари:
0

Държавният културен институт активно се включи в новата европейска инициатива  – Ден на европейските автори, който ще се отбелязва ежегодно на 27 март.

По инициатива на българския еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки, на 27 март се дава старт на Деня на европейските автори. Идеята е денят да се провежда ежегодно в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора, с цел да се запознават с литературата и новите издания. Изграден върху голямото многообразие от различни инициативи, съществуващи в страните членки, този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейците с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие. Денят на европейските автори има за цел да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на знания.

По този повод  в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт по покана на директора Снежана Йовева и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел гостуваха ученици от Професионална гимназия по туризъм в град Самоков и техни преподаватели. Присъстваше и директорката на гимназията Борислава Хаджийска. Бяха представени произведения на съвременни български автори. Специален гост на събитието беше актьорът Владимир Михайлов, който прочете откъси от книгата на Иван Владимиров – Нав – „Четенето като множествен оргазъм“ и от романа „Absolvo Te“ на Георги Бърдаров – носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 година. Актьорът провокира присъстващите с интересни въпроси и случки, които показват какво богатство е четенето и как то ни открива нови светове.

Друг специален гост бе българската съвременна авторка Тодора Радева, която прочете специалното слово на поета Иван Ланджов за миналогодишния празник по повод 24 май и негово стихотворение от Поетическа антология – Скритите букви. Тя им представи и проекта за пейките букви, на който ДКИ е партньор и който гостува в редица столици и градове по света, а част от буквите сега са в МВнР.

Писателят Георги Бърдаров се включи в събитието със специално видео обръщение към учениците и сподели, че благодарение на любовта му към книгите, животът му е тръгнал в много по-добра посока и цитира големия писател Габриел Гарсия Маркез: „Имаш право да гледаш някого отвисоко, само ако му подаваш ръка да стане.“

Учениците имаха възможността да посетят и да научат повече за скулптурния парк на Министерството на външните работи и да се снимат с пейките букви на Фондация „Прочети София“, предоставени от автора на концепцията Тодора Радева.

Литературата е един от инструментите в културната дипломация и инициативата на ДКИ да се включи в отбелязването на Деня на европейските автори е и като естествено продължение на програмата „Пишещите дипломати“, чрез която се популяризира българската съвременна литература.

Още по темата на сайта ни:

България е втора в Европа с активно участие в Деня на европейските автори

27 март – Ден на европейските автори!

 

Източник: Държавен културен институт към министъра на външните работи