България и трафикът на мигранти към ЕС

Публикувано:
10:37ч / 29.06.2015г
Брой прочитания:
166
Брой коментари:
0

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент изслуша бившия вътрешен министър на Република България и ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев по въпросите на трафика на мигранти към ЕС. „Необходимо е създаването на общоевропейска разузнавателна агенция, която да осигурява държавите членки с информация от първа ръка за движението на мигрантските потоци към България“, каза той и допълни, че трябва да се засилят ресурсите и правомощията на съществуващите правоохранителни европейски и национални структури. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент покани Цветлин Йовчев като експерт, работил непосредствено по темата за бежанците. Това изслушване беше част от серията срещи на евродепутатите с експерти, тъй като парламентарната комисия в момента изработва стратегически доклад на ЕП за миграцията, който ще очертава бъдещата общоевропейска цялостна политика. Очаква се докладът да бъде приет в пленарна зала през декември т.г.

Цветлин Йовчев нарече „абсолютен мит“ разбирането на редица държави членки във вътрешността на ЕС, че бежанците са местен проблем на държавите по външните граници като България. Той обърна внимание на грешното схващане, че проблемът може да се изолира в отделни държави членки и те да се справят с него сами. Според бившия министър на вътрешните работи, бежанците разглеждат страната ни като транзитна територия и дори и да се подобрят условията в приемните ни центрове, те не желаят да останат при нас. „Трябва да сме наясно, че се очакват нови бежански вълни и за голяма част от мигрантите няма връщане назад.“, отбеляза Йовчев. Според него тези бежански вълни неминуемо ще доведат до социално напрежение, предизвикателства пред интеграцията на бежанците и допълнителна тежест за социалните системи на държавите членки.

Йовчев отбеляза, че България е предприела редица адекватни мерки още преди няколко години, без които бежанския натиск по границата ни с Турция щеше да бъде още по-голям от сега. Той добави, че се е наложило мерките да бъдат приети в спешен порядък през периода 2012 – 2013 г. заради шоковата вълна от бежанци по границата ни. Според Йовчев, сегашното правителство също полага всички усилия и категорично можем да се твърди, че българо-турската граница е сигурната външна граница на ЕС. „В момента прогнозите сочат 21 000 нелегални мигранти, които ще се опитат да прекосят границата ни. Без тези действия, които предприехме тогава и продължават да се прилагат досега, тази цифра щеше да е още по-голяма – около 67 000.“, добави той. Сред мерките, които България е предприела, са мобилизиране на граничната полиция и засилването й със служители от вътрешността на страната. Той допълни, че страната ни е изградила и нова инфраструктура за настаняването на бежанци и е увеличен административният капацитет на компетентните институции.

Г-жа Йотова – зам.-председател на парламентарната комисия, в която бе изслушването – добави, че трябва Европейската комисия да направи изследване на пазара на труда, какви са неговите изисквания за работна ръка и доколко бежанците намират своето място в него. Според г-жа Йотова, нивото на безработица в държавите членки трябва да има по-голяма тежест при определянето на квотите за бежанци.

 

Източник: Офис на Илияна Йотова