Европейските игри в Баку и символът на птицата Симург

Публикувано:
08:13ч / 30.06.2015г
Брой прочитания:
1 095
Брой коментари:
0
Церемонията по закриването на първите Европейски игри в Баку беше не по-малко впечатляваща от тази при откриването. Почувствахме го и ние, зрителите, които я наблюдавахме на телевизионните екрани. Имаше танци, фойерверки, светещи балони и много музика.
Най-необикновена беше беше онази част от спектакъла, в която художничка рисуваше с пръсти и пясък върху стъкло символи на сцените, които се представяха от 76 танцьори на стадиона, провърнал се в сцена.
Под звуците на народния азербайджански инструмент кеменче на сцената се възвиси гигантски макет на Атешгях, храмът на огнепоклонниците, който се намира на 30 км. от Баку. Художничката стоеше на върха на храма и изрисува в пясъка дървото на живота от легендата за птицата Симург, после – надигаща се буря, а накрая – изображения на птици. В този момент на стадиона се появиха 50 фигури на птици, символизиращи 50-те държави участнички в Европейските игри. Събирайки се заедно, те се превърнаха в легендарната птица Симург. Накрая художничката нарисува в пясъка пламъци, които бяха представени и от танцьори с изображения на пламъци по раменете си. След това пред очите на зрителите се разгоряха истински огньове и пламтящата птица Симург се извиси над стадиона. За интересуващите се ще съобщим, че птицата, която видяхме на церемонията при закриването на игрите, тежи 2 тона и е с размери 18х18 метра.
Но да се върнем към поетичната легенда. Според азербайджанското предание, ято птици полетели в търсене на загадъчната птица Симург, даряваща щастие, здраве и мъдрост. Събирайки се заедно, те изведнаж осъзнали, че духът на птицата Симург е в собствените им сърца и ако се обединят, ще превърнат в едно цяло. Така и станало. Птицата Симург се родила от тяхното обединение и, обкръжена от пламъци, изчезнала сред звездите, а въгленчетата, които се посипали от нея, паднали на земята и се превърнали в семена на нов живот.
Пресъздаването на тази легенда беше красноречиво напомняне, че Европейските игри събраха заедно представители на толкова много националности.
Танците и песните продължиха до края на церемонията. Спортистите напуснаха зрителските си места и се присъединиха към танцуващите – още един красив символ на обединението между хората.
Българските телевизионни журналисти, които коментираха на живо церемонията, изразиха съмнение дали е нужно да се представя толкова идилична картина на днешния свят, който в действителност съвсем не е толкова хармоничен. Ако обаче си откажем дори да мечтаем светът да бъде мирен и единен, бихме ли могли наистина да го направим по-добър?
Азербайджан се представи достойно като организатор на Европейските игри. Ще станат ли те традиция след първото си издание?
Сродни публикации в сайта ни:

Източник: news.day.az/sport/ и www.evropaworld.eu