България се включва в Седмицата на италианската кухня по света

Публикувано:
08:57ч / 13.11.2023г
Брой прочитания:
170
Брой коментари:
0

Посолството на Италия в София, съвместно с Италианския културен институт и Агенция ITA, организира поредица от събития за осмото издание на Седмицата на италианската кухня в света от 13 до 19 ноември 2023 г., чийто надслов е: „Италианската трапеза: блаженството на вкуса“. Тазгодишното издание набляга на връзката между средиземноморската диета, която е синоним на здравословен и висококачествен режим на хранене, и благоденствието, разбирано като правилен и здравословен начин на живот.

Събитието ще стартира на 13 ноември от 18:00 ч. в езиковия център към Италианския културен институт, бул. „Патриарх Евтимий“ 21, с представяне на новата малка библиотека за италианска кухня. Томовете ще бъдат дарени от представителството на Италианската кулинарна академия в София.

След това програмата предлага за 13 ноември от 17 ч. в кафетерия Bontadi кратък кулинарен урок за приготвяне и последваща дегустация на две тирамису, едното с роза и другото с кафе, под ръководството на проф. Алесандра Дженаро.

Във вторник, 14 ноември, от 18:00 ч. в Национален етнографски музей – БАН/ National Ethnographic Museum – BAS на ул. „Московска“ 6 ще се проведе презентацията „Розата в кулинарната традиция“, под ръководството на проф. Дженаро, която ще покаже на публиката кулинарните традиции на Италия и по-специално на област Лигурия, свързани с кулинарната употреба на розата. В края на презентацията ще бъде раздаден сборник с рецепти.

В сряда вечерта, 15 ноември, Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара ще бъде домакин в резиденцията си на галавечеря с предварителна покана, на която звездата ще бъде майстор-готвачът Лука Малакрида – настоящ капитан на националния отбор на Професионалната асоциация на италианските готвачи. Тя ще бъде последвана от представяне на книгата „Италианската кухня в картини“ на английски език.

На следващия ден майстор-готвачът Малакрида ще проведе урок по италианска кухня с младежи от ДЦПЛУ ,,Света Марина“ – София, DCPLU „St. Marina“ които участват в различни видове терапия и рехабилитация и се обучават на различни ръчни техники, включително готварство.

На 17 ноември известният български майстор-готвач Росен Чакъров ще проведе майсторски клас по съвременна италианска кухня за учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив „Проф. д-р Асен Златаров“, който ще включва няколко ястия по негови рецепти.

На 18 ноември в хотел „Кемпински Гранд Арена“ в Банско от 14:30 ч. ще се състои среща на тема „Храната в италианското кино“, която ще бъде последвана от галавечеря, където ще бъдат представени ястията, обсъдени от експертите, присъстващи на срещата. Това са Лаура Дели Коли, автор на поредицата „Вкусът на италианското кино“; Франческо Мартино Де Карлес, италиански продуцент и режисьор; Тициана Маркони Мартино Де Карлес, представител на Италианската кулинарна академия в Рим, и Пенка Нешева, представител на Италианската кулинарна академия в София.

Същия ден е предвиден и форум на тема „Кухнята в италианското кино“, придружен от галавечеря с майстор-готвача Никола Тодоров в хотел „Кемпински Гранд Арена“ в Банско на базата на меню с ястия, взети от италиански филми.

Срещите ще продължат и на 23 ноември, когато в Atlas House and Restaurant в Пловдив кафетерия Bontadi ще предложи събитие, представящо историята и традициите на италианското кафе, и курс, посветен на използването на неаполитанската кафеварка и „Мока“. Същото събитие ще бъде повторено във Варна на 28 ноември в Coffee Shop Sense.

Седмицата на италианската кухня в света е ежегодно тематично събитие, организирано от Министерството на външните работи на Италия и посветено на популяризирането на италианската кухня и качествените хранителни продукти, подкрепено от нашата мрежа от посолства, консулства, италиански културни институти и агенции ITA в чужбина.

По-долу добавяме линк към публикация на сайта ни за италианското участие на ЕХРО 2015 в Милано, чиято тема беше „Да изхраним планетата. Енергия за живот“:

ЕХРО 2015 – павилионът на Италия

Източник: Посолство на Италия