Звездата Анелия Шуманова отново пя на сцената на Музикалния театър в „Прилепът“

Публикувано:
17:17ч / 12.11.2023г
Брой прочитания:
280
Брой коментари:
0

На снимката: Еделина Кънева, директор на Музикалния театър, връчва на звездата Анелия Шуманова букет от балони с формата на сърца, символизиращи любовта на публиката

Националният музикален театър „Стефан Македонски“ почете таланта на неуморната прима Анелия Шуманова, която наскоро отпразнува 75-годишния си юбилей, като я постави в центъра на специалното представление на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус-син. Това стана по време на спектакъла, изнесен на сцената на Музикалния театър на 11 ноември т.г.

Анелия Шуманова се появи в целия си блясък по време на епизода с бала у принц Орловски. След като тенорът Богомил Спиров, който през цялата вечер кавалерстваше на юбилярката, произнесе ключовата фраза „Ето я моята господарка!“, легендарното сопрано излезе на авансцената под аплодисментите на публиката и изпя прочутата ария на Адела от второ действие. Това бе една от любимите роли на Шуманова по време на над 30-годишната й кариера на солистка и гласът й звучеше като в най-успешния й период. След това останалите изпълнители се оттеглиха зад кулисите, а Шуманова и Спиров изпяха трогателно любовен дует. Това с нищо не накърни целостта на спектакъла, тъй като композицията на „Прилепът“ позволява подобни волности. В края на представлението популярната прима отново се появи на авансцената, където бе обсипана с цветя, докато зрителите я аплодираха, изправени на крака.

В приветствието си Еделина Кънева, директор на Музикалния театър, заяви, че прочутата солистка е получила всички възможни награди за таланта си, затова за юбилея й най-достойната награда е любовта на публиката. Като символ на тази любов тя й връчи букет от балони с формата на сърца.

Развълнуваната певица благодари на верните си почитатели и сподели колко щастлива се е чувствала на сцената на този театър. „Обичам това изкуство. Посветих му много години и цялото си сърце. Обичам театъра и искам той да просперира.“ Тя изтъкна, че балетът е прекрасен, хористите пеят изкрлючително добре и даде напътствия на колегите си да репетират усърдно, за да развиват заложбите, които им е дал Бог. „Благодаря на театъра, че направи празник от моя юбилей! Хубав и незабравим празник е за мен тази вечер!“ – завърши вечно младата по дух прима и прикани зрителите да идват по-често в тази зала, за да стимулират творческото усъвършенстване на изпълнителите. Запис на цялото й изказване може да видите тук.

За екипа на „Европа и светът“ това бе невероятно изживяване. Бяхме очаровани от вокалното дълголетие на Анелия Шуманова, както и от нейния професионализъм. Очевидно и по-младите й колеги се бяха постарали да покажат на какво са способни в уникалния спектакъл. Изгряващата звезда Теменужка Трифонова, която с много жар изпълняваше партията на Адела, отново блесна с топлия си глас и закачливия си чар. Не по-малко вълнуваща бе примата Олга Динева, която се бе превъплътила в Розалинда – още една от любимите роли на Анелия Шуманова. Тя взимаше без усилие високите тонове и си партнираше в идеален синхрон със своите колеги. Сред изпълнителите на мъжките партии на първо място трябва да изтъкнем Владимир Грудков (Айзенщайн), който показа виртуозно пеене и чудесни танцови умения. Освен че даваше воля на страстта си спрямо Розалинда и Адела, той си пасваше чудесно и с Николай Борисов, който изпълняваше с отлично чувство за хумор ролята на директора на затвора Франк. Добромир Момеков представи един пълен с енергия и умело преплитащ нишките на интригата доктор Фалке. Отделно трябва да откроим Денко Проданов, който буквално летеше на сцената в образа на екзотичния принц Орловски. Редно е да отбележим и невероятно доброто вокално стиковане на целия певчески ансамбъл, заслугата за което е основно на диригента Юли Дамянов.

Много настроения внесоха известните с комедийния си талант Стефан Петков в ролята на влюбения в Розалинда Алфред, Георги-Маноел Димитров – като тъмничаря Фрош, Румен Григоров и Лъчезар Лазаров – като затворниците Герхард и Франц.

За първи път от доста време насам гледахме изцяло „Прилепът“ на сцената на Музикалния театър и това представление ще остане незабравимо за нас, и то не само заради специалното участие на негаснещата звезда Анелия Шуманова. Преди това бяхме гледали откъси от този спектакъл (като част от изпълнителите бяха други) по време на Новогодишния концерт в НДК. Шедьовърът на Щраус-син обаче никога не може да омръзне, тъй като е пълен с прекрасни мелодии, забавни интриги и виртуозни танцови изпълнения. Любителите на оперетата отново ще имат възможността да му се насладят на 30 декември – едно чудесно изживяване в Музикалния театър преди новогодишната нощ.     

Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от финала на спектакъла може да видите тук.

Още по темата на сайта ни:

Една звезда се завръща на сцената на Музикалния театър

Източник: www.evropaworld.eu