Българка участва в Китарния форум Виена

Публикувано:
15:12ч / 21.08.2015г
Брой прочитания:
404
Брой коментари:
0

Австрийската столица отново е домакин на най-големия фестивал за класическа китара в страната – Китарен форум Виена. Форумът се открива за 25-и път на 24 август в голямата зала “Ербар” на Консерваторията за музикално и драматично изкуство „Прайнер“.

Божана Павлова
Божана Павлова

В концертната програма тази година е включено и младото българско дарование Божана Павлова, която ще свири на 26 август. Тя е завършила музикалната гимназия в София и класическа китара в Консерватория Виена – частен университет, където продължава в момента с магистратура и допълнително следва музикална педагогика във виенския Университет за музика и сценични изкуства. Божана е лауреат на много международни отличия и четири пъти стипендиант за високи творчески постижения.
В рамките на фестивала ще се проведат и два международни конкурса: за изпълнители и за млади изпълнители (родени след 1 януари 1998 г.). Първата награда за изпълнителите включва концертна китара Масаки Сакурай-Маестро RF и 8000 евро, а за младите изпълнители – концерт на Китарния форум и 200 евро. В заключителния концерт с участието на китарния оркестър на Олаф Ван Гонисен на 30 август ще се включат всички финалисти от конкурсната надпревара.
От старта му през 1992 година в рамките на фестивала се организират майсторски класове на водещи изпълнители, вечерни и дневни концерти, лекции и работни ателиета, а от 1996 г. и международните конкурси. Посетителите могат да си купят ноти, музикални дискове и книги или да пробват инструментите от изложението на производители на китари.

Източник: Информационно бюро на община Виена в София