Филмовият фестивал в Сараево отличи творци от Югоизточна Европа

Публикувано:
11:32ч / 25.08.2015г
Брой прочитания:
278
Брой коментари:
0

Филмовият фестивал в Сараево, който се проведе в столицата на Босна от 14 до 22 август, обяви своите победители. Наградата „Сърцето на Сараево за най-добър филм“ получи копродукцията на Турция, Франция, Германия и Катар „Мустанг“ на турския режисьор Дениз Гамзе Ергювен. Финансовата стойност на отличието е 16 000 евро, които се предоставят от Съвета на Европа. Петте млади актриси, участващи във филма – Гюнеш Сенсои, Дога Догушлу, Тугба Сунгуроглу, Елит Ишкан и Алаида Акдоган взеха колективно наградата „Сърцето на Сараево за най-добра актриса“, която е на стойност 2500 евро.

Журито на фестивала даде своята Специална награда на унгарския филм „Син на Саул“ на режисьора Ласло Немеш. Специалното отличие на журито пък беше за гръцкия филм „Рицар“ на режисьорката Атина Рашел Цангари. Шестима мъже, участвали в този филм – Йоргос Кентрос, Вангелис Мурикис, Панос Коронис, Макис Пападимитриу, Йоргос Парпасопулос, Сакис Рувас получиха колективно наградата „Сърцето на Сараево за най-добър актьор“. Финансовото измерение на тази награда е 2500 евро.

Българският филм „Безбог“ на младата режисьорка Ралица Петрова, копродуциран от Росица Вълканова, беше отличен с наградата Restart. Отличието се дава от журито на секция „Проекти в развитие“ и с него „Безбог“, който все още е в работна фаза, си осигури възможността да получи постпродукционни услуги от филмовата лаборатория „Restart” в Любляна, Словения, на стойност 20 000 евро.

Филмовият фестивал в Сараево е международно културно събитие, което се провежда за първи път през 1995 г. в разгара на обсадата на босненската столица. Целта му е да подкрепя развитието на киното и творците от Източна и Южна Европа и на него се представят късометражни и пълнометражни филми на млади режисьори, както и независими продукции.

Фестивалът е професионална платформа на седмото изкуство в един регион, където Съветът на Европа е особено активен. Много често темите на показваните филми са свързани с ценностите, които отстоява организацията. Много от филмовите продукции, включени във фестивала, са съфинансирани от фонда на Съвета на Европа в подкрепа на европейското кино „Евримаж“.

Източник: Council of Europe, Sarajevo Film Festival