Българо-белгийска изложба за свободата на словото

Публикувано:
17:40ч / 08.09.2015г
Брой прочитания:
182
Брой коментари:
0

„Свобода на словото: независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи“ е заглавието на изложбата, която беше открита на 7 септември в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“. Организирана е от Посолството на Белгия в сътрудничество с библиотеката по повод посещението в България на заместник министър-председателя и министър на външните работи на Белгия г-н Дидие Рейндърс. При откриването на изложбата той припомни за историческите връзки между двата ни народа, емблематичен пример за които е използването на белгийската конституция като модел на Търновската. Присъстващите бяха поздравени от Н.Пр.Аник Ван Калстър, посланичка на Белгия у нас, и от българския заместник министър-председател Меглена Кунева.

Свободата на словото е тема, която много се обсъжда, но понякога представите за нея са различни.  „Нямам мнение“ „Защо?“ „Защото му върнах свободата.“ – това е диалог, който може да бъде прочетен в една от карикатурите. На друга е изобразена катедра с микрофони и зад нея група хора, които си шепнат на ухо един на друг. Изложбата поражда въпросите: възползваме ли се наистина от свобода на словото и как точно го правим? Белгийските и българските карикатуристи, представени на изложбата, са дали своите оригинални графични отговори на тези въпроси. В някои от представените творби се появява и друга актуална тема – за журналистическата етика при представянето на трагични събития. За колко репортажи, човъркащи в човешките трагедии, се сещаме, когато гледаме изображението на гората от микрофони пред разпънатия на кръст Христос или пък приклекнал на брега репортер, който подава на давещия се микрофон, а не спасително въже?

Карикатурите обикновено предизвикват усмивка. Темата на тази изложба  е такава, чо понякога е трудно да се усмихнеш, но със сигурност си заслужава да я видиш.

Повече снимки от изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu