Евродепутатът Андрей Ковачев: Незабавни действия, а не геополитически игри

Публикувано:
13:47ч / 09.09.2015г
Брой прочитания:
241
Брой коментари:
0

При откриването на първото след лятната ваканция пленарно заседание  на Европейския парламент в Страсбург, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев направи изказване във връзка с огромното предизвикателство пред Европа, вследствие на мигрантската криза.

Андрей Ковачев, който е член на Председателството на Европейския парламент, определи като срамен  и позорен факта, че международната общност „търпи твърде дълго т. нар. „Ислямска държава“, да се разрасне като „тумор с метастази“, довел до невиждана миграционна вълна към европейските граници“. „Варварите, причиняващи тази трагедия, са загубили правото си да бъдат част от човешката общност.“- каза още той. „Не е време за геополитически игри и пропаганда с взаимни обвинения между Русия и САЩ, а за конкретни мерки за спиране бежанския поток към европейските граници; т. нар.  „цивилизован свят“ остави хората в Сирия и околните страни между чумата и холерата, между режима на Асад и „Ислямска държава“. И сега в Европа се опитваме да се справим със симптомите – милионите бежанци. Люшкаме се между европейската солидарност и хуманизъм от една страна, и националния егоизъм и страх за социалния мир и сигурност, от друга.“, допълни той.

Българският евродепутат изтъкна нуждата от незабавни координирани действия за възстановяване на държавността и сигурността в Сирия, което да даде надежда на сирийските и други засегнати граждани за нормален живот по техните  родни места и спиране на бежанския поток. „Призовавам за незабавни действия ЕС, Русия, САЩ, Иран, но и арабските и ислямските страни. Особено Русия и Иран са призвани да въздействат върху режима на Асад, в посока за реализирането на една по-справедлива и сигурна, приета от всички, държавност в Сирия. Всяко отлагане на категорични мерки за омиротворяване на Близкия изток и Северна Африка, води до хиляди нови мигранти към нашите морски и сухоземни граници. Времето за приказки мина! Ако има „цивилизован свят“, той трябва да действа сега!“, каза в заключение българският евродепутат.

Източник: Пресофис на ЕНП в Брюксел