Българска софтуерна компания спечели финансиране от Норвегия

Публикувано:
11:32ч / 08.09.2015г
Брой прочитания:
500
Брой коментари:
0

„Кобилдър България“ в партньорство с норвежкото софтуерно предприятие „Катенда“ се нареди сред отличилите се компании със своя проект за екологично строителство, базирано на BIM технологии. Печелившата кандидатура е по програмата „Иновации в зелената индустрия“, която се управлява от норвежката държавна агенция „Иновация Норвегия“ и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Програмата е насочена към реализация на изследователска и развойна дейност в областта на екологичните технологии и процеси.

Какво е BIM?

Колкото и непознато да звучи, понятието BIM (строително-информационно моделиране) набира все по-широка популярност в строителния сектор. Причините са, че BIM технологиите са скок в бъдещето, осигуряващ точна, достъпна и надеждна информация на всеки етап от жизнения цикъл на сгради и инфраструктурни проекти. BIM е процес на създаване и обменяне на данни от проектирането, през всички етапи на строителството и поддръжката, до разрушаването. BIM създава на участниците в тези процеси обща технологична среда, както и постоянен достъп до една и съща информация, независимо от тяхната роля в изпълнението на проекта, както и софтуера, който използват.

BIM е пътят към „зеленото“ строителство

Проектът, за който Кобилдър спечели съфинансиране от норвежкия фонд, е ориентиран към екологично строителство, базирано на BIM технологиите. Всеки материал, използван при строежа на една сграда, оказва екологично въздействие. За изработката, транспорта и инсталацията на строителните материали се изразходва енергия, която се отразява върху цялостния ефект на всяка една сграда върху околната среда.

Целта на проекта „Green Construction Products into BIM“ е разработването на технологии, които да улеснят подбора на устойчиви продукти на базата на техните екологични характеристики. Изпълнението на „зелени“ проекти в строителството често пъти е затруднено от липсата на прозрачност в комуникацията между отделните участници. Добре познат сценарий се наблюдава в случаите, когато строителят подбира и използва по-евтини строителни материали с по-ниски екологични показатели за сметка на „зелените“ продукти, които проектантите залагат с цел високо-ефективно и екологично представяне на обекта. Функционалностите, които „Кобилдър“ разработва, ще улеснят използването на техническите характеристики и показатели на продуктите в дигитални формати с цел интегрирането им в BIM модели и проследяване пътя на „зелените“ продукти от проектанта до крайния клиент.

Уникална възможност за иновация

„Строителният сектор е един от сегментите с най-много B2B търговия в световен мащаб, а в момента преминава през рязка дигитална революция. С помощта на „Иновации в зелената индустрия“ нашата компания получи уникалната възможност да разработи експертни решения за „зелено“ строителство и по-добра среда за живот.“ – споделя Бистра Папазова, CEO на „Кобилдър България“.

Софтуерните решения на „Кобилдър“ осигуряват интегриране на информация между всички участници в един проект. Те позволяват ефективен и последователен обмен на данни и високи нива на прозрачност относно това какви материали, с какъв произход и с какви екологични показатели се използват в един строеж.

Проектът е с продължителност до април 2016 г. като първите резултати от разработването предстои да бъдат представени още наесен.

 

Източник: Кобилдър България