„Българо-унгарски двуглас“ от Емил Басат

Публикувано:
19:22ч / 20.01.2016г
Брой прочитания:
663
Брой коментари:
0

IMG_2027Артистично, приятелски съпричастно и сгряващо душата беше представянето на книгата „Българо-унгарски двуглас“ от Емил Басат в Унгарския културен институт в София. В книгата са включени интервюта с талантливи български преводачи от унгарски език – Емил ги нарича свои герои и те наистина са такива. Да посветиш време и творческа енергия в превеждането на чужди литературни творби, за да ги направиш достояние на българските читатели, си е истинско геройство. Защото нито хонорарите за превод на художествени творби са големи, нито публичното празнание на преводаческия труд винаги е по достойнство. Емил Басат обаче поставя тези хора на пиедестал – както обобщи мнението си за книгата Митко Новков. Имената им са: Тошо Дончев, Светла Кьосева, Габриела Хаджикостова, Чавдар Добрев, Юлия Димитрова, Иванка Павлова, Йонка Найденова, Стефка Хрусанова, Юлия Крумова, Мартин Христов, Николай Бойков, Нели Димова, Николина Атанасова.

Самият автор на интервютата също е герой, защото е изчел хиляди страници художествени творби от унгарски писатели на български език. Затова и разговорите му с преводачите им показват познаване и компетентност. Според Сабина Павлова от Съюза на преводачите в България, „Българо-унгарски двуглас“ може да служи като практическо ръководство за преводаческото искуство.

По време на премиерата Емил Басат сърдечно благодари и на своите герои – преводачите, които са се съгласили да отговарят на всички негови въпроси, и на хората, допринесли за издаването на тази книга: д-р Тошо Дончев и г-жа Дьорди Димитров – предишният и настоящият директор на Унгарския културен институт. Освен със съдействието на института, „Двугласът“ излиза и с финансовата подкрепа на Банка ДСК ЕАД.

Идеята на Емил Басат е след време да направи интервюта с унгарски българисти. Дано намери подкрепа и за това свое творческо начинание!

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu