Български инвестиции в Германия? Защо не?

Публикувано:
05:18ч / 02.06.2015г
Брой прочитания:
425
Брой коментари:
0

В рамките на информационното събитие „Франкфурт на Одер и Айзенхютенщат – шанс за български фирми“, което се проведе на 27 май в София, около 50 гости, представители на компании от България, научиха повече за бизнес дестинацията в най-източната част на Германия. „Регионът предлага най-високия процент на субсидиране на инвестиционни разходи“, заяви Маркус Капес, управител на Investor Center Ostbrandenburg.

Кметицата на Айзенхютенщат Дагмар Пюшел, икономическият съветник към общината на Франкфурт (Одер) Марио Кваст и главният управител на Занаятчийската камара Франкфурт (Одер) Уве Хопе представиха икономическите, социалните и културните специфики на района на немско-полската граница. Те очертаха модели за развиване на бизнес и навлизане на български фирми на пазара в Германия. Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, обрисува картината на немско-българските икономически отношения.

Имайки предвид инвестиционните статистики на БНБ, изглежда българските инвестиции в Германия не са илюзия: българските преки инвестиции в Германия през 2014 г. възлизат на 8,8 млн. евро. Германия е на шесто място сред дестинациите на български инвестиции в чужбина. Инвестиционната среда във Франкфурт (Одер) и Айзенхютенщат предлага шансове, които българските предприемачи могат да опознаят и да използват.

Презентации
Международен индустриален център Айзенхютенщат. Неповторимо място за семейства и инвестиции
Дагмар Пюшел, кмет на Айзенхютенщат
DE       BG

Европейски побратимени градове – Франкфурт (Одер)/Слубице
Марио Кваст, икономически съветник към общината на Франкфурт (Одер)
DE       BG

Франкфурт (Одер) & Айзенхютенщат като дестинация за инвестиции на български фирми
Маркус Капес, управител на Investor Center Ostbrandenburg
DE       BG

Успешно навлизане на пазара в Германия чрез регионално сътрудничество и придобиване на бизнес
Уве Хопе, главен управител, Занаятчийска камара Франкфурт (Одер), регион Източен Бранденбург
BG

Български предприятия в Германия – мит или реалност?
д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара
BG

Презентациите можете да намерите и на следния линк: http://bulgarien.ahk.de/bg/nachrichten/single-view/artikel/investieren-in-deutschland-warum-nicht/

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. В 90 страни по света те предлагат своя опит, контакти и услуги, както на германски, така и на чуждестранни фирми. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика (създадено през 1993 г.) и на Деловия клуб на германската икономика в България. Германо-Българската индустриално-търговска камара е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална Република Германия и Република България. В ГБИТК членуват повече от 500 фирми, институции, организации и физически лица.

Невена Драгостинова

Връзки с обществеността

 

Източник: Германо-Българска индустриално-търговска камара