Европейски диалог за Интернет управление EuroDIG 2015

Публикувано:
06:29ч / 02.06.2015г
Брой прочитания:
253
Брой коментари:
0

От 4 – 5 юни 2015 г. България ще бъде домакин на Европейския диалог за Интернет управление (EuroDIG) 2015, с институционален партньор Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и местен организатор УНИКАРТ . Събитието се провежда всяка година като европейски вариант на Световния форум за управление на Интернет (IGF). Срещата ще се състои в София, Кемпински Хотел Маринела. Тази година форумът в София ще бъде предшестван от Регионална среща на държавите от Югоизточна Европа по въпросите на Интернет управлението, на 3 юни.

Мотото на отворената платформа EuroDIG 2015 е „Да развиваме Интернет заедно!”, а на Регионалния форум : „Интернет управление на всички заинтересовани страни: от глобалните дебати към реалностите в Югоизточна Европа”.

Какво е EuroDIG?

EuroDIG не е обичайна конференция, а отворена платформа, чиято програма се твори от участниците. Всеки може да се включи в подготовката и в самата среща, като предложи теми, свързани с най-актуалните въпроси в областта на Интернет.

Домакини на EuroDIG са различни европейски държави, за да се стимулират националните дебати като неразделна част от европейския диалог по темата. Участват всички заинтересовани страни (правителства, научни институти, академична общност, медии, бизнес и гражданско общество). Централна е ролята на Съвета на Европа и на 47-те държави членки, тъй като в основата на свободния и отворен Интернет са човешките права и специално правото на изразяване и информация.

Създаден през 2008 г., досега EuroDIG е претърпял седем издания – Страсбург 2008, Женева 2009, Мадрид 2010, Белград 2011, Стокхолм 2012, Лисабон 2013, Берлин 2014.

Партньори на EuroDIG: Съвета на Европа (Council of Europe),Федерален Офис за Комуникации Швейцария (Federal Office of Communications Switzerland (OFCOM), European Broadcasting Union (EBU), Ripe NCC, Европейската комисия, EURALO, Европейски Младежки Форум, Co:llaboratory

Източник: www.mtitc.government.bg