Български мюзикъл за Маугли напът да стане хит в Музикалния театър

Публикувано:
13:41ч / 17.10.2022г
Брой прочитания:
1 037
Брой коментари:
0

Във вълнуващ празник се превърна премиерата на българския мюзикъл „Законът на джунглата“ в Музикалния театър на 15 октомври т.г.

Трогателно беше, че директорката на Музикалния театър Марияна Арсенова посрещаше във фоайето малките зрители, техните родители и другите гости (на снимката вляво).

Спектакълът срещна горещ отклик у публиката. Рядко може да се види подобна прочувствена сцена: деца и възрастни възторжено аплодираха изпълнителите след всяка ария, смееха се от сърце на шегите на героите и съчувстваха на техните премеждия.

Позната е историята на Маугли – детето, отгледано от вълци, но авторът на либретото и на стиховете Андрей Аврамов е извлякъл от класическия сюжет на Ръдиард Киплинг послания, които са много актуални и днес. Освен борбата между доброто и злото, в „Законът на джунглата“ се говори за необходимостта от промяна, от опазване на природата и борба за мир и права за различните.

Невероятното е, че този мюзикъл, който с нищо не отстъпва на световните образци (благодарение на таланта на композитора Любомир Денев), е създаден през далечната 1988 г. Той е оценен високо още тогава – през 1989 г. получава наградата на София, а през септември същата година открива фестивала „Аполония“. Освен това през 1993 г. „Законът на джунглата“ е поставен на френски език в Париж, на сцената на университета „Сен Дьони“. Този мюзикъл е игран няколко пъти и у нас, но в новата постановка в Музикалния театър режисьорът Явор Радованов и диригент-постановчикът Огнян Митонов създават качествено нов спектакъл.

На премиерата зрителите можеха да се насладят на прекрасен декор с 3D ефекти, който ги потапяше в тропическата джунгла, с прелитащи птици и променяща цветовете си луна. Не по-малко радушно бяха посрещнати любимците на редовната публика на Музикалния театър. В главната роля на Маугли блесна Денко Проданов не само с музикалната си дарба, но и с актьорските си качества. Топлият глас на неговата любима Байра в изпълнението на Теменужка Трифонова подсилваше посланието за любов към хората и животните. Александър Мутафчийски в образа на мечката Балу отново доказа таланта си да съчетава комедийното и сериозното, като освен с певческите си умения се прояви и с перфектната си дикция (нещо, на което не всички млади изпълнители наблягат). Приятна изненада бе, че Илона Иванова този път се изяви не само като много добра певица, но и като изключително пластична танцьорка в ролята на черната пантера Багира. Поздравления заслужава и Георги-Маноел Димитров, който се превъплъти в комичната роля на чакала блюдолизец Табаки. Прекрасно впечатление оставиха и динамичните „млади вълци“, които кръстосваха неуморно сцената, пеейки в унисон.

Специално внимание трябва да се отдели на музиката на Любомир Денев, която звучеше в духа на най-добрите традиции на мюзикъла. В нея имаше и намигване към някои от световните шедьоври като „Кабаре“, но цялостната композиция представлява оригинална българска творба, която със сигурност ще има дълъг живот на сцената на Музикалния театър.

Автори: Гергина и Владимир Дворецки

 Заради големия интерес беше обявявена допълнителна дата на спектакъла на 2 ноември от 19.00 часа.  Предстои представление е на 19 ноември от 11 ч.
По-долу публикуваме имената на участниците в премиерата на 15 октомври:
Режисьор: Явор Радованов
Диригент – постановчик: Огнян Митонов
Диригент: Людмил Горчев
Сценография и костюми: Ася Стоименова
Хореограф: Антоанета Алексиева
Асистент – режисьор: Тодор Велков
Координатор на проекта: Пеньо Пирозов
Концертмайстор: Петя Ковачева
Отговорен корепетитор: Ана Ангелова
Корепетитори: Румен Трайков, Вяра Груева,
Ваня Петрова, Светлана Спасова
Суфльор: Адриана Жадала
Помощник режисьор: Мартин Василев, Божанка Груева
ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
АКИЛА Лъчезар Лазаров
РАКША Калина Ангелова
БАГИРА Илона Иванова
БАЛУ Александър Мутафчийски
ШИР КАН Добромир Момеков
ТАБАКИ Георги – Маноел Димитров
СИВИЯ БРАТ Тодор Велков
ДЪЛГАТА ОПАШКА Таня Гошева
Пламена Михова
Яна Стефанова
Зорница Иванова
ДИВАТА СЕСТРА Кремена Георгиева
Павлина Петкова
Аида Пипоян
ОСТРИЯ ЗЪБ Никола Кабрузов
Алексей Римша
Калоян Ченов
МАУГЛИ Денко Проданов
БАЙРА Теменужка Трифонова
МЕСУА Галина Радева
БУЛДЕО Антонио Дочевски
БРАМИН Найден Камарашев
I -ви СЕЛЯНИН Сердикий Попов
Николай Христов
II -ри СЕЛЯНИН Мартин Алексиев
Николай Димов

Източник: www.evropaworld.eu