Президентският дворец в Атина отваря врати

Публикувано:
18:40ч / 16.10.2022г
Брой прочитания:
273
Брой коментари:
1

В светската рубрика на гръцкия вестник „Катимерини“ през миналата седмица се появи публикация на журналистката Маргарита Пурнара, озаглавена «Госпожо президент, да си направим ли селфи?» – Президентът приема публиката в резиденцията си“:

Поемането на президентския пост от Катерина Сакеларопулу промени много неща. На първо място, то изличи стриктното придържане към формалностите на протокола, с който дотогава бе обграждан първият гражданин на страната. Свежият полъх, повял в президентския дворец, доведе до ново отношение към институцията, породено от приветливостта и достъпността характерни за личността на Сакеларопулу. Най-убедително доказателство бяха реакциите на хората прекрачили прага на двореца в центъра на Атина миналата неделя, за да видят отблизо градината на президентската резиденция. По стълбището на президентския дворец вече не слизат само официални лица. Над 1200 души се насладиха на разходката си там, като повечето от тях разговаряха с „домакинята“, която не остави никого необгрижен: вероятно бяха направени хиляди селфита с президента. Спомен и доказателство, че ръководството на страната стои близо до гражданите.

Слънчевото време беше съюзник за разходката. Най-силно впечатление правеше присъствието на семейства с деца, а между 12.00 и 16.00 ч. дойдоха и много младежи и възрастни хора. Ако досега официални лица и журналисти се наслаждаваха на президентския дворец само когато са имали честта да бъдат поканени в края на юли на приема по повод възстановяването на демократичното управление на страната след падането на хунтата през 1974 г., сега той става достъпен, и то всяка неделя (11.00.-16.00 ч), когато ще бъде отворен за посетители. Онова, което впечатли всички, бяха красивите високи дървета в градината, както и произведенията на изкуството, вписващи се хармонично сред околната природа. 25 декара – малък зелен оазис, намиращ се непосредствено до „белия дроб“ на бившата Кралска градина, където вековни кипариси съжителстват със 140 дървесни и растителни вида и храсти.

Едни от най-сниманите „животни“ в градината бяха козичките (метални пластики) на известната скулпторка Ната Мела, които заедно с художествени произведения на други творци като Костас Вароцос, Йоргос Зонголопулос, Теодорос Папаянис и Янис Папас създават удещането за малък музей на открито. Имаше и музика, изпълнявана от превъзходния ансамбъл: Евангелия Николоузу – кларинет, Александрос Сиупулис – виолончелоσ, Александра Плесия, Алики Сиусти, Зои Димопулу и Димитрис Кундурас – вокална формация. Програмата беше подготвена от композитора Филипос Цалахурис.

Превод от гръцки: Здравка Михайлова, Атина

Източник: Катимерини