Българският „Урок“ е сред трите филма, кандидати за наградата LUX

Публикувано:
07:08ч / 25.07.2015г
Брой прочитания:
764
Брой коментари:
0

На пресконференцията за „Венецианските дни“ (Giornate degli Autori), заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на комисията по култура и образование Силвия Коста обявиха трите филма, които ще се състезават за филмовата награда LUX на ЕП за 2015 г. Режисьорите им ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, за да представят своите филми.

Трите финалисти за наградата са съответно:

„Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар);

„Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар);

„Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция).

Тече седмата година на партньорство между Филмовата награда LUX на Европейския парламент и „Венецианските дни“. За пореден път Венеция ще бъде началната точка на трите финалисти към официалното състезание и връчването на наградата в края на годината. По време на филмовите дни ЛУКС, от октомври до декември, „Медитеранеа“, „Мустанг“ и „Урок“ ще пропътуват цяла Европа. За целта филмите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги открие.

Като цяло, много малко европейски филми успяват да прекрачат езиковите бариери и да достигнат до публиката в такива мащаби. Филмовата награда ЛУКС, чрез осигуряването на субтитри на всички официални езици на ЕС, се стреми да преодолее тези бариери и да достигне до възможно най-широка публика.

Три дебюта, четирима млади режисьори

Трите филма от официалното състезание представят три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори („Урок“ е режисиран от екип от двама творци). Този подбор на изключително талантливи млади режисьори е само едно от доказателствата за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

Джонас Карпиняно и неговият филмов дебют разглежда изключително деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода.

Дениз Гамзе Ергювен представя поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

Тази година, с творбите на тези млади режисьори, филмовата награда LUX навлиза в деветото си издание.

Трите финалисти ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз, а победителят, определен чрез гласуване от европейските депутати, ще бъде адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще бъде промотиран при международния си дебют.

Киното в Европа към момента подлежи на дебати по повод инициативата за Единния цифров пазар и предстоящата реформа на правата за интелектуална собственост. Събирателната сила на филмовата награда LUX за европейското кино доказва за пореден път, че Европа може да предложи много на зрителите си, както и че киното е ефективно средство за преодоляване на националните различия.

28 пъти кино и филмови дни ЛУКС

Тази година  „28 пъти кино“ – друг ползотворен резултат от партньорството между филмовата награда ЛУКС и Венециански дни – стартира за шести път. Благодарение на засиленото сътрудничество между Europa Cinemas и Cineuropa, 28 млади киномани на възраст между 18 и 26 години получават възможността да влязат в ролята на жури за наградата Венециански дни. Освен това, групата ще се потопи изцяло в преживяването ЛУКС, като изгледа 3-те филма от официалното състезание и се срещне с режисьорите им. Това специално събитие е сериозна подготовка за тяхната роля като „посланици“ на наградата ЛУКС, когато ще трябва да представят 4-то издание на филмовите дни ЛУКС в своите държави.

По време на филмовите дни ЛУКС всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в състезанието. На 25-и ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург в присъствието на четиримата режисьори, ще бъде обявен носителят на филмовата награда ЛУКС за 2015 г.

Публиката също ще може да изрази своите предпочитания. Зрителите от цяла Европа ще бъдат поканени да гласуват за един от 3-те филма в състезанието за филмовата награда ЛУКС и да определят своя фаворит. За трета година един от гласувалите ще бъде произволно избран и награден с покана за Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 2016 г., където ще бъде обявен избраният от публиката филм.

Предишните носители на филмовата награда ЛУКС  са: „Ида“ (IDA) от Павел Павликовски (2014 г.), „Краят на омагьосания кръг“ (The Broken Circle Breakdown) от Феликс Ван Хрунинген (2013 г.), „Шун Ли и поетът“ (Io sono Li) от Андреа Серге (2012 г.), „Снеговете на Килиманджаро“ (Les Neiges du Kilimandjaro) от Робер Гедигиан (2011 г.), „Чужденката“ (Die Fremde) от Фео Аладаг (2010 г.), „Добре дошли“ (Welcome) от Филип Лиорет (2009 г.), „Мълчанието на Лорна“ (Le silence de Lorna) от братята Дарден (2008 г.) и „На прага на Рая“ (Auf der anderen Seite) от Фатих Акин (2007 г.).

Трите състезаващи се филма са част от официалната селекция на филмовата награда ЛУКС 2015.

Трите филма в състезанието са част от официалната селекция на филмовата награда ЛУКС, която беше представена на Международния филмов фестивал в Карлови Вари на 5-и юли.

10-те филма от официалната селекция на филмовата награда ЛУКС 2015 са както следва (подредени са по азбучен ред)

  1. „45 години“ (45 Years) на Андрю Хей – Великобритания;
  2. „Перфектен ден“ (A Perfect Day) на Фернандо Леон де Араноа – Испания;
  3. „Овни“ (Rams) на Гримур Хаконарсон – Исландия, Дания;
  4. „Законът на пазара“ (La loi du Marché) на Стефан Бризе – Франция;
  5. „Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно – Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар;
  6. „Мустанг“ (Mustang) на Дениз Гамзе Ергювен – Франция, Германия, Турция, Катар;
  7. „Синът на Саул“ (Saul fia) на Ласло Немеш – Унгария;
  8. „Тото и неговите сестри“ (Toto si surorile lui) на Александър Нанау – Румъния, Унгария, Германия;
  9. „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – България, Гърция;
  10. „Зенит“ (Zvizdan) на Далибор Матанич – Хърватия, Словения, Сърбия.

Още по темата в сайта ни:

Българският филм „Урок“ е селектиран за наградата LUX 2015

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България