България е втора в света по математическа лингвистика

Публикувано:
16:27ч / 25.07.2015г
Брой прочитания:
474
Брой коментари:
0
Постера на тазгодишната олимпиада
Постерът на тазгодишната олимпиада

Общо седем от осемте ни състезатели получиха медали в приключилата на 24 юли XIII Международна олимпиада по математическа лингвистика (IOL-2015): златен медал – Данaил Пенев, сребърни медали – Валентин Димов, Ралица Дарджонова и Тина Владимирова, бронзови медали – Здравко Иванов, Надежда Димитрова и Радина Добрева.

На индивидуалното състезание осемте български състезатели спечелиха общо 394 точки или 49.25 точки среден резултат и ни направиха втората държава в света, след САЩ, с общо 62 точки среден резултат.

Мусала Софт бе съорганизатор на олимпиадата, която се проведе в Американския Университет в Благоевград от 20 до 24 юли под патронажа на Президента на Република България. Страната ни е инициатор на Международната олимпиада по математическа илнгвистика и домакин за трети път от 2003 година насам.

През тази година се състезаваха 43 отбора от общо 29 държави. Елена Маринова, президент на Мусала Софт и член на борда на Американски университет в България, приветства състезателите и гостите на церемонията при откриването и отправи послание към всички участници, пожелавайки им успех по време на състезанието и в бъдещите им професионални и лични изяви.

Ръководител на българския отбор от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов – преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г. и председател на организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.

Двата български отбора бяха в състав:

Двата български отбора по математическа лингвистика
Двата български отбора по математическа лингвистика

Отбор 1:

Тина Владимирова, 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София

Надежда Димитрова, 10. клас, 128. СОУ „Алберт Айнщайн“, София

Борислав Георгиев, 11. клас, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София

Валентин Димов, 10. клас, 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, София

Отбор 2:

Данаил Пенев, 12. клас, Първа английска езикова гимназия, Варна

Радина Добрева, 12. клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна

Здравко Иванов, 8. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София

Ралица Дарджонова, 12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София

Освен индивидуални и отборни състезания в програмата на олимпиадата бяха включени лекции за машинния превод, за езика и съзнанието – как хората и машините учат език и др.

Повече информация за XIII Международната олимпиада по математическа лингвистика и представянето на българските отбори през годините можете да намерите на адрес: http://iol13.linguistics-bg.com/

 

Източник: Мусала Софт