Българският филм „Урок“ е селектиран за наградата LUX 2015

Публикувано:
13:27ч / 08.07.2015г
Брой прочитания:
201
Брой коментари:
0

Десетте филма, които ще си оспорват тазгодишното издание на наградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Сред тях е и българо-гръцката копродукция „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. До края на юли ще станат известни трите филма финалисти, от които депутатите в ЕП ще изберат най-добрия филм за 2015 г.

Наградата LUX цели да популяризира европейското кино, да помогне за разпространението на филми извън техните национални пазари и да насърчи дебата относно ценностите и социалните въпроси в Европа.

Десетте филма, одобрени от специално жури, показват разнообразие от жанрове, артистични подходи, послания и емоции. Много от режисьорите са млади, а пет от филмите са дебютни ленти.

Филмите в селекцията са:

  • „45 години“ (45 Years) на Андрю Хей – Великобритания;
  • „Перфектен ден“ (A Perfect Day) на Фернандо Леон де Араноа – Испания;
  • „Овни“ (Rams) на Гримур Хаконарсон – Исландия, Дания;
  • „Законът на пазара“ (La loi du Marché) на Стефан Бризе – Франция;
  • „Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно – Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар;
  • „Мустанг“ (Mustang) на Дениз Гамзе Ергювен – Франция, Германия, Турция, Катар;
  • „Синът на Саул“ (Saul fia) на Ласло Немеш – Унгария;
  • „Тото и неговите сестри“ (Toto si surorile lui) на Александър Нанау – Румъния, Унгария, Германия;
  • „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – България, Гърция;
  • „Зенит“ (Zvizdan) на Далибор Матанич – Хърватия, Словения, Сърбия.

Избраните от журито филми бяха обявени от евродепутатите Павел Свобода (Чехия) и Богдан Вента (Полша), както и от г-жа Дорис Пак, координатор на наградата LUX, и г-н Карел Ох, художествен директор на филмовия фестивал в Карлови Вари.

От тези филми ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни членки на ЕС през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Наградата LUX ще бъде връчена на филма победител в края на годината в Страсбург.

„Класов враг“ – фаворитът на публиката за 2014 г.

На церемонията в Карлови Вари бе обявен и филмът от конкурса за 2014 г., получил най-много гласове от публиката в Европа. Това е словенската лента „Класов враг“ на режисьора Рок Бичек.

За повече подробности можете да се свържете с Корнелия Гуса. тел. (+32) 2 28 32601 (Брюксел) или (+33) 3 881 73784 (Страсбург); имейл: cornelia.gusa@europarl.europa.eu.

Връзки:

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България