Европейски средства в помощ на Мизия

Публикувано:
17:32ч / 07.07.2015г
Брой прочитания:
193
Брой коментари:
0

Европейският парламент окончателно реши България да бъде подпомогната финансово с цел възстановителни дейности след наводненията в Мизия от миналата година. Това се случи по време на пленарната сесия в Страсбург.

„Размерът на помощта е почти 2 млн. евро. Днес Европейският парламент гласува решение, с което средствата се залагат в бюджета на ЕС и помощта ще достигне до хората в идните месеци“, поясни Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

През месец юни Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри отпускането на средства за бедствието с пълно мнозинство. По време на дебатите тогава г-н Новаков настоя за възможно най-кратка процедура по изплащането на средствата с цел навременна помощ за нуждаещите се населени места.

Средствата се освобождават от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Финансовата помощ е в случай на природни бедствия, ако щетите надвишават 3 млн. евро или 0,6 % от БВП. Средствата се използват за възстановяване на инфраструктура, свързана с транспорт, телекомуникации, доставяне на питейна вода и енергетика.

Още по темата в сайта ни:

Европейският парламент и помощите за наводненията в Мизия

Източник: Пресофис на ЕНП в Брюксел