Българско участие във франкофонски образователни програми

Публикувано:
15:28ч / 04.11.2019г
Брой прочитания:
914
Брой коментари:
0

Сред добрите възможности студентите да се възползват от предимствата на френската образователна система е първоначално да постъпят във франкофонските направления, които съществуват от години в някои българси университети, след което да продължат следването си на по-високо ниво във Франция. Тези възможности биват представени у нас чрез различни прояви.

Посолството на Франция в България, Френският институт в България и Агенция Campus France Париж организираха Салон „Обучение и прoфесионална реализация“, който се проведе на 20 и 21 октомври в сградата на Френския Институт в София. Гостите на събитието можаха да се срещнат с представители на 12 френски висши учебни заведения, 10 франкофонски програми в България и 9 компании, предлагащи работа с френски език.

Важно място в Салона беше отредено на специалностите, по които обучението се провежда на френски език в различни български университети:

DSC02005 DSC02021На снимката вляво може да видите представители на франкофонските програми в СУ „Св. Климент Охридски” (в средата е Соня Георгиева, ръководител на програмата за икономическо и стопанско управление в Стопанския факултет на университета). Изцяло на френски език е магистърската програма „Франкофония, многоезичие и междукултурна медиация“, уникална по рода си, с ръководител доц. д.-р Георги Жечев, който ръководи и катедрата по романистика при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Програмата съществува от три години и вече сме представяли на сайта ни две французойки, които я завършиха успешно през 2018 г. През настоящия семестър в нея се обучават петима студенти. Първата защитила магистърска дипломна работа по програмата е Мария Миланова, която в момента подготвя докторат на тема „Езикови идеологии“ – сравнение между езиковата ситуация на Балканите и регионалните езици във Франция. Нейни научни ръководители са доц. д-р Георги Жечев и проф. Сесил Каню от Университета Париж Декарт – това е съвместна докторантура, подкрепена от Френския институт в България. Мария Миланова и доц. д-р Георги Жечев са на снимката вдясно.

DSC02025На Салона във Френския културен институт в София беше представен и лицензираният център за френски дипломи към департамента за езиково обучение при СУ „Св. Климент Охридски”, който издава сертификати за владеене на френски език. От Румяна Дгелебова (на снимката вляво), преподавател в департамента, отговаряща за провеждането на изпита по френски език, научих, че тестовете се провеждат в София, но се изпращат за проверка директно във Франция. Към изпита проявяват интерес хора с различни професии, желаещи да работят в чужбина. Напоследък сред тях има много лекари, които искат да се установят във Франция или в Квебек, Канада.

DSC02007Имаше и щанд на Висше франкофонско училище по администрация и мениджмънт (ВФУАМ)София – на снимката вдясно. Това е висше учебно заведение на Университетската Агенция на Франкофонията (УАФ), което се намира в София и развива научноизследователска дейност в сферата на управленските науки. В него се обучават студенти от франкофонските страни в цял свят.

След представянето в София Салонът на образованието пое на турне в Сърбия Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Гърция.

Турнето завърши във Варна на 3 ноември.

Повече снимки от Салона в София може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu