Блумсдей в София

Публикувано:
12:04ч / 16.06.2018г
Брой прочитания:
873
Брой коментари:
0

Почитателите на Джеймс Джойс по света днес отбелязват Блумсдей! Да поясним, че в романа „Одисей“ на големия ирландски писател действието се развива на 16 юни и по тази причина в литературния свят датата е известна с името на главния герой, Леополд Блум.

В навечерието на знаменателния ден посланикът на Ирландия у нас, Н.Пр.Майкъл Форбс, организира в софийската си резиденция традиционното литературно четене на откъси от „Одисей“ не само в оригинал, а и в превод на български. Посланикът откри четенето със свой любим откъс от романа, след което покани преводачката му на български език Иглика Василева. Тя беше подбрала от своя превод изпъстрената със сочни и пиперливи реплики сцената в кръчмата, на които бе намерила идеално българско съответствие. 

По идея на Н.Пр.Майкъл Форбс Блумсдей стана повод за представяне на съвременни ирландски писатели, повлияни от Джойс. Преводачката Надежда Розова прочете в оригинал и в свой превод на български поетичен текст на ирландската авторка Иймър МакБрайд. Както поясни преводачката, в него са зашифровани цитати от „Одисей“.

Присъстващите имаха възможност да чуят и разказ от сборника „Млади ирландци“ на издателство „АМАТ-АН“ с изпълнителен директор Мирела Христова.

В литературния маратон участваха и студентки от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които с вдъхновение четоха части от „Одисей“ в оригинал.

От посолството бяха подготвили сувенирни картончета с цитати от романа на Джойс. На разположение на гостите бяха предоставени и сламени шапки, каквито са се носели по времето, когато е написано произведението.

Имаше кратки паузи за по чаша ирландска бира или уиски. За ирландската атмосфера допринесе и времето – с типичните за страната превалявания, които осуетиха първоначалното намерение четенето да стане в градината на резиденцията, затова пък салоните й се превърнаха в истински литературен клуб за приятелите на Ирландия.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu