Брой на сп. „Черно и бяло“ за Република Корея

Публикувано:
13:25ч / 02.03.2016г
Брой прочитания:
748
Брой коментари:
0

На 1 март в пресклуб „Журналист“ на СБЖ беше представен специалният брой на списние „Черно и бяло“, посветен на Република Корея. В броя са включени пътеписи на група български журналисти, посетили страната през лятото на 2015 г. Изданието е на български и на корейски. Г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ, сподели намеренията да бъде подготвен и филм за това пътуване, поставило основите на активен творчески обмен между журналистите от двете страни.

На представянето присъстваха Н.Пр. Шин Менг-хо, посланик на страната у нас, и г-жа Ким Суми, главен съветник в посолството.

Проф. д.ф.н. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури при СУ „Св.Климент Охридски“ и директор на Центъра по кореистика, поясни, че датата 1 март, която българите свързват с народен многовековен обичай, е важна и за корейците. За тях това е Денят на Независимостта, един от официалните национални празници на Корея, свързан с освобождението от японската окупация през 1919 година. На тази дата група от 33-ма корейски интелектуалци излизат с петиция, поставила началото на борбата за независимостта на страната им.

В края на официалната част от програмата на всички гости бяха раздадени мартеници и екземпляри от корейския брой на списанието.

 Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu