Българско хоро в Брюксел в навечерието на 3 март

Публикувано:
21:38ч / 02.03.2016г
Брой прочитания:
348
Брой коментари:
0

В Деня на Баба Марта – 1-ви март – и в навечерието на Деня на Освобождението на България 3-ти март Кристалина Георгиева поведе право хоро в централата на Европейската комисия Берлемон. С него тя даде началото на Българските дни в Европейската комисия в Брюксел, които се организират за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия по случай Националния празник на страната.

На хорото се хванаха и най-смелите гости на събитието, сред които посланици на страни-членки на Европейския съюз, евродепутати, директорите на дирекции „Бюджет“ и „Човешки ресурси“ в Европейската комисия. Музикалният съпровод на вечерта осигури оркестър „Унисон“, в който участват живеещи в Белгия българи.

„Радвам се, че с течение на времето днешното събитие се превърна в неизменна част от нашия живот в Брюксел. Първата причина да сме заедно тази вечер е да се преклоним пред тези, които са дали живота си да бъдем свободни и да се наричаме българи. Трябва да знаем откъде идваме, за да знаем накъде вървим.“, каза Кристалина Георгиева в навечерието на 3-ти март. Тя допълни, че втората причина е да си разменим мартенички за здраве, като специално благодари на колегата си Витенис Андриукаитис, комисар по здравните политики, който побърза да се закичи с мартеница. Третата причина е изложбата на Калия Йорданова-Братанова „Незабравени шарки“, която гостува в Европейската комисия по повод на Българските дни. 

Художничката Калия Йорданова е родена през 1948 г. във Варна. Завършила е Художествена гимназия в София, а през 1974 г. – монументална живопис в класа на проф. Богданов в Художествената академия. В периода 1981-84 г. е директор на Градската художествена галерия “Никола Маринов” в Търговище. От 1995 г. е преподавател по рисуване в СУИ “Д. Христов” във Варна. Калия Йорданова работи в областта на графиката, рисунката и живописта. Преди да гостува в Брюксел, изложбата й „Незабравени шарки“ е представена във Варна и в София.

Изложбата-живопис включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от древната сила на български шевици и орнаменти. Авторката, заедно с Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, лично разказаха пред гостите какво е вдъхновило творбите.

Официалната част продължи с танци на клубове „На хорото в Брюксел“ и „Светулка“ от Антверпен. Младежите и девойките, пременени в традиционни носии, изпълниха хората Елено моме, Панагюрска копаница, Шопски танц, Варненски танц, Северняшки танц, Селско шопско хоро.

Между 8 и 11 март Българските дни продължават с обедни менюта с българки ястия в столовата на Европейската комисия. Служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.  

Снимки от вечерта:

http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoByReportage.cfm?ref=031094&sitelang=en

Източник: Представителство на Европейската комисия в България