Чешката компания FARM IN THE CAVE участва в One Dance Week

Публикувано:
01:00ч / 23.10.2015г
Брой прочитания:
484
Брой коментари:
0

Чешката компания FARM IN THE CAVE ще представи спектакъла си „Разобличители“ на 23 и 24 октомври 2015 г. от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, в рамките на тазгодишното издание на One Dance Week. Режисуратa, концепциятa и хореографията са дело на Вилиям Дочоломански.

Международното театрално студио FARM IN THE CAVE e създадено в Прага. Фокусът на работата на компанията е изследването и развитието на възможните средства на сценичната артистична изразност. Спектаклите им смесват елементи от различни жанрове като драматичен театър, танц, физическа инсталация, музикален театър, и винаги са плод на дълъг лабораторен изследователски процес, който се занимава с предаването на човешкия опит извън думите и отвъд границите на обичайното разбиране. Проектите им са свързани с културите на малцинствата, с изкуството на музиката и физическата експресия; сайт-спесифик инициативи, които изследват атмосферата и фактите, свързани със специфично място. В работата на студиото личните нагласи на артистите се пресрещат със социалните им перспективи към света. Един от акцентите винаги е създаването на общо пространство на споделено преживяване между изпълнители и зрители.

Спектакълът РАЗОБЛИЧИТЕЛИ не е просто Оруелова фантазия. Той е създаден на основата на реални събития, които стигат до скандална развръзка в съда чак през 2013 г. в Швейцария. Световно известна хранителна верига внедрява свой човек сред група млади активисти. Шпионинът симулира интерес към каузата на групата, докато предава лична информация за членове на групата и на техните симпатизанти на корпорацията. Тази информация е свързана с все още неразкрити убийства на членове на работническия съюз на корпорацията в страни от третия свят.

РАЗОБЛИЧИТЕЛИ е хипнотично и тревожно изследване на порочните, престъпни практики на глобалните марки със средствата на физическия, политическия и документалния театър, и видео арта. В представлението са ползвани буквални цитати както от разказите на жертвите, така и от изявленията на корпоративните лобисти, с които артистите се срещат в Брюксел. В този проект компанията отново прави прецизен и безкомпромисен срез на един свят, в който глобалните играчи безнаказано играят по свои, валидни само за тях, правила в абсолютно нарушение на човешки и административни закони. Спектакълът поставя много въпроси за влиянието на корпоративните лобистки практики върху демократичните принципи на западните общества.

Вилиам Дочоломански е роден в Словакия. Учи музикална интерпретация, като гимназист създава първата си трупа за театър на движенията и ръководи джаз група. В Академията за изящни изкуства в Бърно завършва театрална режисура, прави докторат в Театралната академия в Прага. Гостува като режисьор в репертоарни театри в Чехия и Словакия, по-късно заминава с група млади актьори в Андалусия. Така създава първия си независим проект, въз основа на който през 2002 г. се сформира Международното театрално студио FARM IN THE CAVE. Студиото се утвърждава като модерна лаборатория за пърформъри, работещи на границата на жанра „т.нар. физически“ танцов и музикален театър. Неговите пиеси и театрални проекти представят Чехия на много световни фестивали на 3 континента и в повече от 55 града. Освен театралните постановки, студиото се концентрира върху непрекъснатото личностно развитие на своите членове и дългосрочното изследване на избрани културни и социални феномени. Други дейности на студиото са организиране на работилници, концерти и сайт-специфик проекти.

Вилиам води няколко международни проекта (Корея, Словакия, Бразилия), редовно участва в работилници и изнася лекции (напр. Tisch School в НюЙорк, Kongres Ecum в Бразилия). Автор и съавтор е на няколко пиеси на FARM IN THE CAVE, една от които „Разобличители“ ще бъде представена на тазгодишния фестивал One Dance Week: http://edno.bg/one-dance-week-2015/mezhdunarodna-programa/1734

Вилиам и FARM IN THE CAVE са носители на европейската награди New European realities, Total theatre award, A Fringe First Award, The Grand Prix Golden Laurel Wreath Award, A Herald Angel Award и редица други награди в Чехия и чужбина. През 2011 и 2012 студиото е няколкократно номинирано за Държавната награда на Министерството на културата на ЧР за принос в областта на театъра.

Гостуването на Компания FARM IN THE CAVE се случва с подкрепата на Чешкия център и Министерството на културата на Чешката република.

Повече информация на:

http://edno.bg/

http://sofia.czechcentres.cz/

https://www.youtube.com/watch?t=251&v=BoWwaRaZI2M

Източник: Чешки център