Честваме 90 г. от рождението на проф. Светозар Донев с „Една нощ във Венеция“

Публикувано:
13:06ч / 20.10.2023г
Брой прочитания:
169
Брой коментари:
0

На 21 октомври 2023 г., събота, от 19 ч. Националният музикален театър „Стефан Македонски“ ще отбележи 90 години от рождението на проф. Светозар Донев с оперетата „Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус-син.

         Проф. Светозар Донев е изтъкнат български режисьор, педагог и дългогодишен директор на Музикалния театър, а тази постановка, чийто режисьор е той, вече 22 години е в репертоара на театъра и е една от най-дълго играните в неговата 106 – годишна история.

         Интересен факт е, че постановката има премиера първо в Германия, където трупата на Музикалния театър, под ръководството на проф. Донев, е поканена на гастрол през 2001 г. По тази причина тя е поставена на немски език. Диригент-постановчик на спектакъла е Руслан Райчев, втори диригент – Игор Богданов, художник е Евгения  Раева, а хореограф – Антоанета Алексиева.

         Премиерата на български език на  „Една нощ във Венеция“ е на 17 ноември 2001 г.  в София.

         Изненада за почитателите на оперетното изкуство на 21 октомври т.г. ще бъде това, че главните и субретни роли ще се изпълняват от звездните солисти, които са пели и в премиерните спектакли. В ролята на рибарската дъщеря Аннина ще бъде  Добрина Икономова, а в субретната женска роля на камериерката Чиболетта отново ще бъде  Станимира  Василева. Така както преди две десетилетия в ролята на херцога на Урбино ще чуем Пеньо Пирозов, като неговия придворен бръснар Карамелло – Богомил Спиров, а щедър в предлагането на италиански спагети ще бъде Александър Мутафчийски като Паппакода –  готвач на спагети. От премиерния състав на сцената ще бъдат и артист-солистите Иван Панев и Александър Василев. Диригент на спектакъла е Огнян Митонов.

         „Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус-син е една от любимите и често поставяни  оперети по цял свят вече 140 години. Дълголетна и успешна е и режисьорската постановка на проф. Светозар Донев.

Йохан Щраус-син се обръща към оперетата сравнително късно, след като вече си е спечелил славата на „краля на валса“ и създава ново направление в жанра – танцувалната оперета. Танцувалните мелодии, танцувалните ритми – това са основните черти на неговото оперетно творчество. Сюжетите в оперетите на Щраус предлагат леко, жизнерадостно зрелище. „Една нощ във Венеция“ постига огромен успех още на премиерата на 2 октомври 1883 г. в Берлин. Тя остава една от любимите на оперетната публика по цял свят.

Другите оперети на Йохан Щраус–син са „Прилепът“ – най-известната, другите две известни освен „Една нощ във Венеция“ са „Цигански барон“ и Виенска кръв“.

Източник на информацията е програмата на оперетата, напечатана за представлението преди 22 години.

Проф. Светозар Донев (1933 – 2021)

Проф. Светозар Донев е сред най-изтъкнатите творчески личности на съвременното българско театрално и музикално изкуство. Той е професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Държавната музикална академия “П. Владигеров”. Бил е член на журито на Международния конкурс за млади оперни певци – София, на певческия конкурс в Билбао, на Женевския певчески конкурс (1989), на конкурса “Мадам Бътерфлай” – Маями Бийч (1990), Барселона (1992), на певческия конкурс във Вервие – Белгия (1993,1995) и на конкурса в Памплона – Испания (1991).

            Творческият си път на режисьор проф. Светозар Донев започва от драматичния театър, където поставя класическа драматургия от световния репертоар. След специализациите си по оперна режисура в Лондон, Москва и Париж, той окончателно свързва името си с музикалната сцена. Неговите постановки в най-големите оперни театри на България, между които “Риголето”, “Тоска”, “Аида”, “Лучия ди Ламермур”, “Така правят всички”, “Севилският браснар”, “Травиата”, “Дон Карлос”, “Набуко”, “Норма”, “Борис Годунов” и др., се радват на голям успех и признание сред публиката и критиката.

            В Държавния музикален театър проф. Светозар Донев е поставил близо 50 заглавия на оперети и мюзикъли, някои от които са жанрови постижения и до днес. Трябва да се изтъкнат постижения като “Прилепът”, “Веселата вдовица”, “Хубавата Елена”, “Царицата на чардаша”, “Хелоу, Доли !”, ”Моята прекрасна лейди” , „Прилепът”, „Херцогинята на Чикаго”, „Виктория и нейния хусар”, „Една нощ във Венеция” и др.

Режисьор е на мюзикълите „Мис Сайгон” на Шьонберг , „Йосиф и неговата фантастична пъстра дреха” (Кристална лира-2000г.), „Исус Христос Суперзвезда”(2002), „Евита” (Кристална лира – 2005) и „Котки” на А.Л.Уебър.

            Постановките на проф. Светозар Донев в Испания, Швейцария, Украйна и Чехия са гордост за българската музикална режисура.

            Общо 200 са неговите постановки на драми, опери, оперети, мюзикъли, радиопиеси и телевизионни спектакли.

            Проф. Донев е два пъти директор и главен художествен ръководител на Държавния музикален театър – София в периода 1972-1978 г. и от 1996 до 2009 г. Бил е и директор и главен художествен ръководител на Националната опера – София.

Източник: Национален музикален театър